Folkbals schieten als paddestoelen uit de grond. Komende dagen zijn er weer een viertal en een workshop waar het dansen kan worden verfijnd. Het aantal dansers op de dansvloer mag dan nog niet die aantallen halen van het Boombal in Vlaanderen, de passie is in ieder geval defintief overgewaaid. Onlangs op het Folkfestival in Raamsdonksveer was het twee dagen raak bij muziek van de Vlaamse groepen Follia! en Embrun.

Aanstaande vrijdagavond 28/10 krijgt Gorinchem hoog bezoek van Les musiciens de Quercy. Deze Franse groep staat vanaf 20:30 uur op het podium van de Aanlegstijger, Vissersdijk 30 in Gorinchem. Er zal eerst een kort concert plaatsvinden, gevolgd door het bal. Aanvang 20:30 uur (zie ook www.folky.org). Diezelfde avond is er in De Schalm in Veldhoven de World Folk Night met Inner Strength, Tantra en LUA, waar ook voor ‘n dansvloer is gezorgd (zie ook: www.deschalm.com).

Zaterdagavond 29/10 zijn Den Bosch en St. Michielsgestel aan de beurt. De Brussels/Gentse groep Tantra verzorgt de muziek in café Terminus op de Boschveldweg 15 vlakbij het NS-station (zie ook: http://home.planet.nl/~meule801), terwijl de Zonnewende aan de Esscheweg 78 in St. Michielsgestel het podium gevuld wordt door Xavier Vidal en Coco Lemeur, GOWO (ofwel het Groot Ongeregeld Weekend Orkest) en diverse gasten (zie ook: http://www.zonnewende.nl/). Ook in St.Michielsgestel zijn dat weekeinde een aantal workshops waaronder een dansworkshop door Hélène Marty & Cyrille Brotto , waarvoor enige danservaring gewenst is (zie ook: www.antenna.nl/draailier-doedelzak).

Folkbal Eindhoven
Volgende week woensdag is in café Wilhelmina aan het Wilhelminaplein in Eindhoven het maandelijkse Folkbal Eindhoven met de groepen Schraapstaal en Travak (zie ook: www.folkbal.nl). Het Venlose duo Travak, wordt onderhand beschouwd als de huisband van het Eindhovense Folkbal. Travak bestaat uit Nikolaj Marks (draailier, nyckelharpa, doedelzak en hakkebord) en Wil van Gorkum (gitaar, trekzak, zang). De muziek van Schraapstaal is geënt op Westeuropese volksmuziek. Franse, Engelse en Nederlandse getinte deunen en danswijsjes worden afgewisseld met eigen materiaal. Een bijzondere cadans geven de niet-westerse maatsoorten die af en toe worden gebruikt. De vijfmans groep hanteert draailier, trekzak, blokfluit, viool, doedelzak, rinkelbom, gitaar, contrabas en djembé.

Folkbal Eindhoven ging afgelopen woensdag 5 oktober alweer het derde seizoen in met optredens van het Belgische duo Madingma en de huisband Travak. Eindhoven is een van de voorlopers in ons land van het 'nieuwe bal folk'. Op een gering aantal plaatsen bestaat al vanaf de jaren zeventig een traditioneler bal folk.

Najaar 2003 begon Folkwoods-organisator Tinus Kanters met het Folkbal. Het enthousiasme van zijn dochter, die was aangestoken door het Boombal in België, was daar debet aan. Spoedig pakten de onconventionele aanpak, de losse sfeer en de eigentijdsere groovy uitvoeringen van traditionele dansmelodieën meer Nederlanders in. Toen op Folkwoods 2003 veel jongeren stonden te dansen bij de jonge Vlaamse groep AedO ging Kanters definitief overstag.

Sindsdien organiseert hij elke eerste woensdag van de maand een bal met live-muziek in café Wilhelmina.
Er zijn telkens zo tussen de 40 en 100 dansers. Elk folkbal begint met dansinstructie meestal door Wilco en Yvonne (ook op Folkwoods), bij hun afwezigheid door Wil van Gorkum van Travak. Het Folkbal Eindhoven is telkens in Café Wilhelmina aan het Wilhelminaplein in Eindhoven. Toegang € 5,- .. De volgende folkbals zijn op 7 december, 4 januari, 1 februari, 1 maart, 5 april, 3 mei en 7 juni.

Voor een overzicht van alle folkbals en bals folk in Nederland, zie: www.balfolk.nl.