- door Henk -
Het Folkbal in Terminus in Den Bosch moest het afgelopen zaterdag 29 oktober doen zonder de Belgische band Tantra. Nochtans was dit concert in de provinciale pers en de muziekpers uitvoerig aangekondigd. Misverstanden? Slordigheden? De lezingen van de Bossche organisatie en Tantra lopen uiteen. Duidelijk is dat niemand dit gewild heeft. Overigens is er in Den Bosch wel volop gedanst, maar dan op muziek van cd's. Hier een reconstructie over hoe het fout kon gaan, oftewel een pleidooi om afspraken over concerten schriftelijk vast te leggen, zodat de muziekliefhebber niet teleurgesteld achter blijft.

Tantra schrikt als ze afgelopen week op Folkforum de aankondiging van hun concert in Den Bosch lezen. In hun agenda staat niets. "Het is lang geleden wel ter sprake gekomen, maar het is gebleven bij een optie", zegt Thim Vandecauter van de band vrijdagavond 28 oktober na hun boeiende concert tijdens de World Folk Night in Veldhoven. "We hebben daarna nooit meer iets uit Den Bosch gehoord", aldus de didge-speler. Hij wil nog wel met zijn collega's overleggen of ze de volgende avond niet alsnog naar Den Bosch zullen gaan.

De volgende dag in Den Bosch blijkt dat niet gelukt. Vandecauter mailt ons desgevraagd:
"De dag na Veldhoven hebben we uiteindelijk niet meer in Den Bosch gespeeld. Die mevrouw belde om half acht op om te vragen waar we bleven. Vrij raar aangezien ik al meer dan een jaar niets meer van haar gehoord had. Ik heb daar ooit een optie op gehad, en blijkbaar ging zij er van uit dat het daarmee in orde was. Dat ze dan nooit eens belde om te vragen wat we technisch nodig hadden of zo snap ik niet echt...."

Vandecauter zit het duidelijk niet echt lekker. Hij voegt eraan toe: "Nu ja, rare situatie eigenlijk en wel een beetje stom, we hebben nog gedacht om daar te passeren, maar Matthieu (Chemin, de bassist van Turdus Philomelos die in Veldhoven Sam van Ingelgem verving, red.) moest alweer in Brussel zijn voor een optreden met de Turdussen. Dringend een boekingsagent nodig dus, moest jij in Nederland mensen kennen die graag boekingen voor ons zouden willen doen (in Nederland) dan mag je het altijd gerust laten weten, dan stuur ik ze wel een cd op..."

Toch maar eens contact opgenomen met Terminus in Den Bosch. Hoe hebben jullie de absentie van Tantra zaterdagavond opgelost? Gaan jullie door met het programmeren van folkbal?

Jacqueline van der Meulen van Terminus reageert als volgt:
"Nou, dat was een mooi verhaal ja. Een paar maanden geleden bellen ze mij zelf op om een optreden af te spreken, omdat ze toch in de buurt moesten spelen dat weekend. Nou, dat leek me wel leuk, dus we spreken een prijs af, ze zouden blijven eten en slapen. Een en ander bekend gemaakt op de folksite. Iemand had een behoorlijk stuk in het Brabants Dagblad gezet over folkbals en folkmuziek, met een verwijzing naar ons. Dus afgelopen zaterdag, wij een grote pan eten gekookt, 3 kamers vrijgehouden in hotel (zaterdag altijd volle bak in het hotel). En toen werd het 19. 00 uur en ze waren er nog niet. Ik bellen. Zitten ze doodleuk thuis en komen dus niet, want "was er iets afgesproken dan? Oh ja, maar dat was toch al zolang geleden. En er was toch nooit een contract gemaakt of zo" . Nou, daar zaten we dan, met eten te wachten, 3 lege kamers op zaterdag, het halve café leeggesjouwd en de mensen die hier speciaal voor zouden komen."
Maar, zo vervolgt ze ondermeer: "In ieder geval, wij hebben zaterdag gewoon lekker folkmuziek gedraaid, er is volop gedanst en het was toch nog een leuke avond. Wij zullen best nog wel eens een folkbal organiseren maar niet struktureel iedere maand of zo."

Na deze lezing van Jacqueline van der Meulen begint ons iets te dagen. In ons archief komen we eind februari dit jaar een oproep van Tantra tegen. De groep was op zoek naar een concertmogelijkheid voor zaterdag 29 oktober in Nederland: "We staan geprogrammeerd op de Crossover Night op vrijdag 28 oktober 2005 in Veldhoven. Wij kunnen daar ook blijven slapen en worden dus op 29 oktober wakker, nog steeds in Nederland. En omdat we dan toch in Nederland zitten hebben we zoiets van: "Waarom niet nog eens spelen?"

Jammer dat de contacten die toen kennelijk tussen Terminus en Tantra ontstonden niet geleid hebben tot een folkbal met live-muziek. Overigens staan de Tantra-muzikanten helemaal niet meer zo te kijken op begeleiding van een folkbal, zo lieten Vandecauter en snarenman Peter Daems ons in Veldhoven weten. Ze gaan liever vrijuit te werk, hetgeen hun op de geslaagde World Folk Night ook uitstekend afging. In eigen land komen ze daarmee echter slechts zeer beperkt aan de bak. Voor de komende maanden stonden slechts twee concerten in hun agenda. Hoe dat komt? Na enig schouderophalen zegt Vandecauter: "Tja, misschien moeten wij er zelf ook wel meer achterheen zitten..."