Wie nog niet weet dat Vlaamse folk-muziek borrelt, bruist, swingt en lééft, kan dit eens ondervinden tijdens het weekend Vlaams op Texel dat staat gepland op 17,18, en 19 november 2006. Dit jaar hebben de groepen EmBRUN (www.embrun.be) en Lirio (www.lirio.nl) zich bereid verklaard naar Texel af te reizen voor workshops, concerten en natuurlijk bal. Samen met dansdocente Katrien van Craenenbroeck en zangeres Jo van Bouwel belooft dit een absoluut succesweekend te worden dat je niet mag missen!!!
Hotel Den Burg zal weer culinaire medewerking verlenen door het verzorgen van de Vlaams/Texelse lunch op zaterdag, het diner en de zondagslunch (bij inschrijving van tevoren).

De bands
Embrun
is een 5-mansformatie van jonge, enthousiaste Vlamingen die hun instrumentarium en repertoire inmiddels op de internationale podia laten horen. Het is in eerste instantie een echte bal-groep: hun repertoire beslaat de op het folkbal gedanste dansen zoals de bekende wals, an dro, scottish, bourrée, maar bv. ook minder bekende dansen zoals gavotte, tricot. Hierbij gaan zij verder dan menige balfolk-groep: de meeste melodieën zijn van eigen makelij, gebaseerd op de bewegingen van de oude dansen. Hun fraaie composities en arrangementen ontvingen wijd en zijd al veel lof.

Bezetting: Toon Van Mierlo: low whistle, fluiten, doedelzak, trekzak, etc, Harald Bauweraerts: draailier, Bert Leemans: accordeon, Ludo Stichelmeyer: percussie, drums, cajón, didgeridoo en Jonas Scheys: contrabas, elektrische bas

Lirio is een trio van eigen bodem bestaande uit jonge mensen die, aangestoken door het folk-virus, met hun optredens al menige voetjes van de vloer deden gaan. Geïnspireerd door folkbals en dansfeesten, is hun muziek vnl. afkomstig uit/geïnspireerd op de Franse en Nederlands-Vlaamse dansmuziek; hun arrangementen daarentegen zijn niet altijd traditioneel, vaak beïnvloed door pop- en wereldmuziek, en daardoor klinken ze eigentijds, swingend en energiek.
Bezetting: Wouter Kuyper: doedelzak, fluit, trekzak, Gerdien Smit: viool, Sander van der Schaaf: gitaar, cajón.

Het programma
Vrijdag 17 november:
19.00u ontvangst
19.30-21.30u workshops
21.30u nazit, sessies

Zaterdag 18 november:
9.30-12.30u workshops
12.30u lunch*
14.00-16.30u workshops
18.00u maaltijd*
19.30u open podium/concert en bal**

Zondag 19 november:
9.30u-11.30u workshops
12.30u lunch*
13.30u-14.30u puntjes op de i
15.00u afsluitingspresentatie

*Deelname aan de maaltijden is niet bij de workshopprijs inbegrepen: de Vlaams/Texelse lunch (aanrader!), zaterdagdiner en zondaglunch kunnen apart worden gereserveerd (kosten resp. 12,50, 15,- en 10,-)

**Het bal is ook toegankelijk voor wie niet aan de workshops meedoet, entree €5,00.

De workshops
Van de instrumentalisten wordt verwacht dat ze hun instrument al enigszins tot behoorlijk "onder de knie" hebben, voor de workshops zang en dans is geen ervaring vereist.

Zang: Jo van Bouwel met Vlomse Liekes Cursisten van Iers op Texel 2005 kennen Jo al: ze begon haar carrière in de folk met zanglessen bij Wannes van der Velde, volgde zangstages in Gooik (België), Bretagne, en Ierland, en heeft inmiddels een imposante staat van dienst in en buiten Vlaanderen. De zangers zullen zingen! Solo, in groep, meerstemmig of met bourdons.... We werken aan interpretatie van een liedtekst en aan het fijnstemmen van de samenzang. Ook stemtechniek komt aan bod en oefeningen op toonladders zingen horen er bij. Op het programma staan vooral liederen uit het Ypersch Oud Liedboek en liedjes uit de Kempen. (waar Jo vandaan komt). Zangervaring is niet verplicht; noten lezen niet nodig: breng wél een opname apparaat mee!

Dans: Katrien van Craenenbroeck Traditiegetrouw hebben we Katrien weer uitgenodigd mét danspartner en muzikant, zij staan garant voor een stevige, goed onderlegde dansworkshop waarin de dansen aan bod komen die op het folkbal worden gedanst, zoals wals, scottish, polka, mazurka, bourrée en an dro. Maar ook wat minder bekende dansen krijgen een kans, zoals gavotte, rondeau, etc. Danservaring is niet verplicht! Schoenadvies: leren zool met platte hak, of sport-/dansschoenen.

Doedelzak: Toon van Mierlo Toon is een doorgewinterde muzikant en multi-instrumentalist, die de nodige ervaring heeft in het geven van workshops/stages. Deze keer kunnen doedelzakspelers bij hem terecht om hun muzikale vaardigheden te verbeteren, en zich onder te dompelen in alles wat er komt kijken bij het spelen van oude en nieuwe Vlaamse (bal)folkmuziek: timing, swing, versieringen, samenspel, variatie- en andere technieken.

Draailier: Harald Bauweraerts Met één van de beste draailierspelers uit Vlaanderen in huis kunnen we een gedegen workshop verwachten waarin Harald de cursisten zal laten zweten op traditionele en nieuwe tunes o.a. uit het Embrun-repertoire, en alle muzikale mogelijkheden die dit prachtige instrument te bieden heeft.

Accordeon/trekzak: Bert Leemans Als stichter van de groep, en actief in allerlei ander bezettingen/groepen, is Bert een enthousiaste, flexibele accordeonist die trekzakken, piano-accordeons en andere balgroerders op sleeptouw gaat nemen in de wondere wereld van balg, knop en toets in de breedste zin van het woord! Eigen composities én traditioneel (dans)repertoire zullen aan bod komen, met ruimte voor een ieders persoonlijke vragen en inbreng.

Samenspel 1: Ludo Stichelmeyer /Jonas Scheys Verantwoordelijk voor de ruggegraat (bas- en ritme-sectie) van Embrun, hopen Ludo en Jonas stevig aan de slag te gaan met een groep muzikanten die gecoached willen worden in de aspecten die bij de wisselwerking tussen melodie- en begeleidings-instrumenten belangrijk zijn, met de nadruk op ritmiek/afwisseling, akkoordkeuzes, baslijnen en op elkaar afgestemde arrangementen.

Samenspel 2: Wouter Kuyper/Sander vd. Schaaf Met Wouter als handige multi-instrumentalist en Sander, oorspronkelijk uit de funky-pophoek afkomstige gitarist, wordt dit een creatieve, swingende workshop voor muzikanten die aan de slag willen om nieuwe én oude (bal)folkmuziek te laten bruisen en swingen. Wouter en Sander gaan tot op het bot, met swing/timing, melodie/harmonie en mooie arrangementen waarbij de mogelijkheden van de muzikanten ( ook improvisatie) volledig zullen worden uitgedaagd! Let op: We streven naar een evenwichtige samenstelling binnen de samenspel-groepen, geef je evt. voorkeur voor groep 1 of 2 aan op het inschrijfformulier. De samenspelworkshops zijn bestemd voor: fluiten/whistles, doedelzak, draailier, (bas-)klarinet, saxofoon, viool, cello, (contra)bas, gitaar en andere snaarinstrumenten, percussie, piano/keyboard, accordeon, en trekzak.

Instap-uren: Er worden aan het eind van de zaterdagmiddag instap-uren georganiseerd om de mogelijkheid te bieden even met iets anders/nieuws bezig te zijn. Dans en zang staan al vast, tijdens het weekend wordt het overige aanbod bekend gemaakt.
Prijzen, reserveringen, info: Volwassenen: € 110,- Jeugd tot 21 jr: € 60,-
Inschrijving is pas definitief als de betaling is voldaan. De MDT reserveert een aantal bedden in de Stayokay ( € 20,- p.p.p.n.). Indien je hiervan gebruik wenst te maken, geef dit dan op via het inschrijfformulier, dat te downloaden is op www.mdt-texel.nl/vlaams2006.htm.

Voor meer informatie:
Muziek- en Dansschool Texel, tel. 0222-313493, website www.mdt-texel.nl of Loes Bakker: 0223-628580, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..