Zaterdagmiddag 17 november verdelen de bandleden van Op Zwier zich over drie groepen muzikanten in Groningen. Per samenspelgroep zullen zij de specifieke kenmerken van een bepaalde dans onder de loep nemen. Tijdens de workshop wordt gewerkt aan het dansante spelen van zo'n specifieke dans. Met andere woorden: "hoe speel je een dans zo, dat de dansers er lekker op kunnen dansen?" Er zal vervolgens een arrangement worden gemaakt waarmee 's avonds een fraaie bijdrage geleverd wordt aan het Bal Folk dat in de Muziekschool plaats vindt.

Je kunt je inschrijven voor: scottish, bourree of cercle circassien.

Op Zwier
De Vlaamse balgroep Op Zwier bestaat uit Greet Wuyts, Peter Verhoeven en Jan Leeflang. Deze muzikanten kwamen elkaar tegen op oudejaar 2003 en besloten onder invloed van het feestgedruis als groep het nieuwe jaar in te gaan. Op Zwier speelt traditionele en verzonnen melodieën waarop door dansers graag gedanst wordt.Tijdens hun vakanties komen ze vaak muzikanten tegen waarvan ze zo af en toe een melodietje lenen. Zo hebben ze een "plezant" repertorium verzameld waaruit ze voor elk bal een greep doen. Jan probeert het oorspronkelijk karakter van de liedjes te behouden, Peter kan het niet laten om de dingen op zijn kop te zetten en Greet zorgt voor de harmonie.
Hierdoor klinkt de muziek van Op Zwier eigentijds met behoud van een traditionele ondertoon. Op Zwier is puur genieten voor muzikanten en dansers, muziek voor oren en poten. Greet Wuyts: trekt en duwt, Peter Verhoeven: plukt en Jan Leeflang: blaast. Voor meer informatie kun je ook de website van Op Zwier bekijken: www.opzwier.be.

Over de workshop
Je moet als muzikant je instrument vlot kunnen bespelen. Harmonicaspelers en bourdoninstrumenten (doedelzak, draailier, hommel) kunnen het best deelnemen met een G/C.
      
Stuur voor 20 oktober een mailtje (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en geef daarin aan wat de workshop van je eerste keuze is en geef eventueel een tweede keuze aan. Vermeld ook welk instrument je bespeelt en in welke stemming. Je krijgt na aanmelding een bevestigingmail met extra informatie.

Het bal
Zaterdagavond is er Bal Folk in de Muziekschool van Groningen. De entree van dit bal bedraagt 6 euro en zit niet bij de workshopprijs inbegrepen. Op het bal zal elke workshopgroep één nummer spelen, waar de dansers op kunnen zwieren. Verder zal Op Zwier samen met de Groningse balgroepen Sidaro en de Slomobabes een swingend en sfeervol bal verzorgen. De zaal gaat open om 19.00 uur. Voor meer informatie over het bal kun je ook terecht op www.balfolk.nl.

Zaterdag 17 november 2007, "dansworkshop" voor muzikanten, in de Stedelijke Muziekschool, Sint Jansstraat 7-9, 9712 JM Groningen, van 13.00 uur tot 18.00 uur. (Let op, de tijd en locatie zijn gewijzigd t.o.v. een eeder bericht!)   
De kosten voor de workshop bedragen 25 euro. Koffie, thee en koeken kunnen in de pauze gekocht worden in het café van de muziekschool.       
Je kunt deze informatie ook lezen via www.spansen.nl.