Zaterdag 20 oktober a.s. wordt er weer een Balfolk-avond (www.balfolk.nl) georganiseerd in Theater Musketon in Utrecht. Dit keer komt de Franse topband Parasol spelen, naast de huisband Lirio. Voorafgaand aan het bal is er 's middags een dansworkshop met Parasol.

Parasol is een Franse bal-band die bestaat uit Gérard Godon (chromatisch accordeon), Eric Thézé (o.a. basklarinet en bandoneon) en Catherine Grimault (viool). Zij hebben zich volledig toegelegd op het spelen van intieme en gevoelige koppeldansen. De scottish, maar meer nog de onregelmatige walsen en mazurka's in al hun verschijningsvormen zijn kenmerkend voor hun optredens. Hun eerste plaat bezorgde de groep een ware sterrenstatus in hét dansfestival, Gennetines (Fr.). De liefde tussen de Gennetines-gangers en Parasol is trouwens wederzijds. De drie muzikanten spelen niet alleen hun muziekjes, ze kijken ook naar de dansers en passen hun speelstijl interactief aan. Neem het van ons aan: er hangt dan magie in de lucht! Ook organiseren zij zelf het balfolkfestival Damada. Bij fervente dansfanaten zegt hun naam waarschijnlijk al genoeg, maar als dat niet zo is, kun je nog gaan kijken op hun site eric.theze.free.fr/parasol/index.html.

Lirio staat natuurlijk ook garant voor goede dansmuziek. Lirio bestaat uit vier jonge muzikanten die hun inspiratie vooral op Franse en Belgische folkfestivals en dansfeesten opdoen. Hun melodieën zijn voornamelijk eigen composities geïnspireerd op de Franse en Nederlands-Vlaamse traditionele muziek. Zij speelden onder andere op Dranouter, Folkwoods, Deerlycke, Boombal en een groot aantal Nederlandse balfolks (www.lirio.nl).

Workshop
Behalve dat de dame en heren van Parasol magnifieke muzikanten zijn, zijn het ook nog eens uitstekende dansers. Net zoals dat hun muziek vooral uit koppeldansen bestaat, dansen ze ook het liefst scottisches, mazurka's en (onregelmatige) walsen. En met de nodige subtiliteit en variaties. Daarom heeft de organisatie ze uitgenodigd om een dansworkshop te geven: 'Variaties op de scottisch en mazurka'. Deze dansworkshop zal van 12.30 tot 16.00 duren, en is speciaal bedoeld voor dansers die al enige danservaring hebben. Er wordt vanuit gegaan dat je de basispas van de scottish en de mazurka behoorlijk goed onder de knie hebt, en toe bent aan wat extra's. Gerard gaat je leren te improviseren op de heerlijk subtiele muziek van Eric's bandoneon. Opgeven voor de workshop is verplicht en kan via www.balfolk.nl (na 30 september). Verwachte kosten (inclusief concert): 20 euro, maar als er genoeg mensen op de workshop afkomen, kan dit nog naar beneden naar 15 euro.

De workshop en het concert vinden plaats in theater de Musketon dat is uitgekozen vanwege zijn uitstekende dansvloer en prima bereikbaarheid. (www.theaterdemusketon.nl).

Praktische informatie
12:30-16:00   dansworkshop
19:00            zaal open
19:15            dansuitleg reguliere balfolkdansen
20:00            Parasol
21:00            Lirio
22:00            Parasol
23:15            open podium/sessie

Locatie: Theater de Musketon
Adres: Hondsrug 19
Plaats: wijk Lunetten, Utrecht
Entree: 7 euro (voor concert)