Organisatrice Louise Marius stuurde onderstaande aankondiging over twee workshops en een bal op zondag 13 januari in Utrecht.

Zondag 13 januari belooft weer een dagje vol dans, muziek, balfolk en gezelligheid te worden. Kom je ook naar Utrecht? Er is genoeg keus voor iedereen: Een muziekworkshop dansmuziek, een dansworkshop en een bal om het allemaal in de praktijk te brengen.

Samenspelworkshop dansmuziek
Van 12 tot 15 uur geven de mannen van Embrio een samenspelworkshop. Zij zullen ons een aantal deunen aanleren en samen een leuk arrangement opzetten, zodat de dansers op het bal niet stil kunnen blijven zitten.

Voor wie is deze workshop bedoeld? Voor muzikanten die al goed met hun eigen instrument overweg kunnen, en makkelijk (uit het hoofd) nieuwe deunen kunnen leren spelen. Voor muzikanten die graag voor dansers willen (leren) spelen en die andere muzikanten willen ontmoeten om mee  samen te spelen, en een gezamelijk balrepertoire op te bouwen. En voor
muzikanten die graag podium ervaring willen opdoen. De workshop wordt namelijk afgesloten met een klein optreden op het bal later die middag. Opgeven kan via: www.balfolk.nl/workshop/index.php.

Dansworkshop balfolk voor beginners (vooral basis van mazurka)
Worstel je ook altijd zo met de mazurka? Zou je die nou eens van de basis uitgelegd willen krijgen zodat je voortaan op bals ook gewoon mee kan dansen? Van 12 tot 15 geven Wen en Louise een dansworkshop voor beginnende dansers. In deze workshop zullen we wat langer
stilstaan bij de dansen die veel terugkomen op bals, oa jig, tovercirkel en een koppeldans (dit keer de mazurka). De intentie is mensen met erg weinig danservaring een degelijke dansbasis aan te bieden. Aan variaties zal nog niet worden toegekomen. (Daarvoor verwijs ik jullie naar andere workshops.) Opgeven voor deze workshop kan via www.balfolk.nl/stage.

Bal met Embrio, Hester en Martijn, Wouter Kuyper en de samenspelgroep.
Om half 4 gaan de deuren open, en om 16.00 barst het bal los. Zoals de vorige keren nodig ik hierbij iedereen uit iets mee te nemen voor het eten, zodat we tussen de bands door een uitgebreide picknick op tafel kunnen zetten.

EMBRIO (intiem)
Bert Leemans, Jonas Scheys en Ludo Stichelmeyer zijn goed op weg om een van de betere balgroepen te worden. Minder power dan EmBRUN, maar juist veel subtieler en altijd zeer dansbaar. Leuk is ook dat je de drie vrienden eens van een andere muzikale kant te zien krijgt: Bert ruilt zijn onafscheidelijke accordeon al eens in voor de bandoneon, Ludo laat zich van zijn zachtere kant zien op gitaar en Jonas tovert zowaar een luit tevoorschijn die hij dan ook nog schitterend weet te bespelen. Zij brengen daarnaast ook veel variatie in de dansnummers (naast mazurka, polka, wals en scottish ook eens een wals in 5, laride, polska, plinn, tricot of gavotte ....) die zowel muzikaal als (dans)ritmisch helemaal goe'
Bron: Folkroddels.be (Geertrui)
Website: www.embrun.be  YouTube: youtube.com/watch?v=QKzUFf65sxY.

Kikker (ofwel Hester, quinton) en Martijn (klarinet en fluiten) blijven al jaren op vele Nederlandse bals als laatste muzikanten over en spelen dan samen nog tot de dansers echt niet meer kunnen (of totdat de zon weer opkomt). Dit wordt de eerste keer dat ze officieel bal spelen, en hebben ons een heleboel eigen composities beloofd.

Cooper (ofwel Wouter Kuyper), de trek- en doedelzakspeler van Lirio (www.lirio.nl) weet ook in z'n eentje de dansers goed te amuseren. En ik twijfel niet of er zullen ook de nodige deunen uit zijn onlangs uitgekomen Deunenboek langskomen.

Dus:

Zondag 13 januari in Utrecht

12-15 muziekworkshop dansmuziek door Embrio
12-15 dansworkshop mazurka voor beginners
16-22 bal met Embrio, Hester en Martijn, Wouter Kuyper en de samenspelgroep.

Voor de workshop is aanmelden verplicht.