Het is gelukt de Franse topfolk-groep ZEF half juni voor een kleine tour naar Nederland te halen. Van 11 t/m 14 juni spelen ze op diverse locaties ten bal, op 14 juni zijn er enkele workshops met leden van ZEF in Utrecht. Er worden workshops voor trekzak (middengroep en gevorderden), viool en fluit gegeven, leden van Lirio verzorgen bovendien nog een workshop samenspel.

De Franse topfolk-groep ZEF is half juni voor een kleine tour in Nederland. Deze groep is ontstaan uit het duo trekzakkers dat erin speelt: Laurent Geoffroy en Aurélien Claranbaux. ZEF is een knotsgekke balfolkgroep uit het zuiden van Frankrijk die nu voor het eerst Nederland aandoet. Op een funkende basis van bas en gitaar spelen 2 trekzakken, een fluit en een viool de sterren van de hemel. Zij brengen hun Franse roots met groot enthousiasme over op het publiek op hun eigen rebelse manier. Als je nog niet overtuigd bent ga dan eens luisteren naar hun net nieuw uitgekomen album op www.myspace.com/zeffeurs.

Bezetting: Aurélien Claranbaux (diatonisch accordeon), Baltazar Montanaro (viool), Julien Marie (gitaren en fluiten), Nicolas Piquet (dwarsfluit), Laurent Geoffroy (diatonisch accordeon), Pierre Vigneau (bas) en Damien Dulau (geluid, programmering). Website van ZEF: www.zeffeurs.com.

Speeldata:
Woensdag 11 juni Eindhoven, Folkbal (locatie nog niet bekend), www.folkwoods.nl
Donderdag12 juni Nieuwegein, Trekzakacademi, www.trekzakacademie.nl
Vrijdag 13 juni Utrecht, Folkbal, Theater Musketon, www.balfolk.nl
Zaterdag 14 juni Den Bosch, BoschBal, Talent Factory, www.boschbal.nl

Workshops 14 juni
De twee trekzakkers Laurent Geoffroy en Aurélien Claranbaux, violist Baltazar Montanaro en fluitist Nicolas Piquet zijn bereid gevonden om enkele workshops te geven terwijl ze hier in Nederland zijn:

Workshops Trekzak voor middengroep en gevorderden
Geofrroy zal de middengroep onder zijn hoede nemen. De focus van de dag in deze groep zal zijn: "Het spelen van mooie begeleidingspartijen aan de linkerhand". Het gaat dan over samengestelde akkoorden (kruisbassen ed) en over het vinden van mooie baslijnen.

Claranbaux zal met de gevorden aan de slag gaan met een vergelijkbaar thema: "Het spelen van mooie begeleidingspartijen aan de linker- EN rechterhand." Ritmiek en akkoorden gecombineerd op de baskant zowel als op je klavier.

Geoffroy begon te spelen in 1995, in de school van Pignol en Milleret. Behalve in ZEF speelde hij in: Solune (musique d'inspiration traditionnelles), JC Comes Back (rock, blues, country),  Suco De Forro (forro brésil). en momenteel is hij te beluisteren in Les Couzins (chanson, rock française), Pass'aires (musique traditionnelles Landes), Duo Botasso-Geoffroy (musique d'inspiration traditionnelles). Sinds 6 jaar geeft hij les aan het "Conservatoire des Landes"

Claranbaux is autodidact. Hij ontdekte de trekzak op het festival van St. Chartier in 1996. Hij ging vanaf 1999 spelen (en componeren) bij de groep Les Tortues Veloces. Geïnspireerd door alles dat zijn oor tegenkwam formeert hij samen met Laurent de groep ZEF. Hij speelt momenteel ook in Minuit Guibolles, Travudia en Dites 34.

Viool voor gevorderden; improvisatie
In deze workshop gaat Baltazar werken aan het spelen met elkaar, luisteren naar elkaar, en geluid in zijn algemeenheid. Vanuit dat startpunt wordt er gewerkt aan en richting improvisatie. Montanaro speelt de viool vanuit zijn Hongaarse-Italiaans-Franse bloed. Hij is met name bezig met improvisatie en "feeling of the sound" in traditionele muziek. Zijn muziek beweegt zicht tussen free jazz en folk. Hij speelt en speelde in verschillende groepen, waarvan een aantal te bekijken en beluisteren valt:
www.myspace.com/montanaronagybaltazar
www.compagnie-montanaro.com
www.myspace.com/duocremermontanaro
www.myspace.com/montanarocavez
Ook speelde hij lange tijd in Minuit Guibolles

Fluit voor gevorderden: verschillende speeltechnieken ontdekken, ademhaling, interpretatie
Nicolas Piquet geeft deze workshop in een ontspannen sfeer, een of twee stukken zullen worden bestudeerd in groepssessies. Het maximum aantal deelnemers is 20. Piquet begon op zijn elfde met het bespelen van de fife, een eenvoudige kleine fluit. Traditionele muziek is in zijn leven altijd aanwezig gewest. Hij speelde o.a. in de groepen Gric de Prat en Vent d'Ouest en in enkele orkesten, maar ook solo. Hij geeft al enkele jaren fluitles in Bordeaux.

Workshop Samenspel
Tenslotte geven Sander van der Schaaf en Fokke-Jan Swart (Lirio) nog de volgende workshop:

Vertel een verhaal met je muziek (samenspelworkshop)
Heb jij dat ook? Dat mooie stuk dat je helemaal 'dood'gespeeld hebt. Of dat je een nieuwe melodie hebt geleerd of gemaakt, maar dat het maar niet spannend wordt? Sander en Fokke gaan samen met jullie op zoek naar hoe je die oude melodie of dat nieuwe stuk tot leven brengt. Hoe je, vanuit je verbeelding, jouw muziek een nieuwe sfeer geeft. Ga je samen met anderen jouw verhaal vertellen. De liefde verklaren, een ruzie uitvechten, de zenuwen krijgen, een wedstrijdje voeren. Je leert naar elkaar te luisteren. Je leert jezelf en anderen uit te dagen met je spel. Verwacht niet dat je bij ons een melodie leert. Aan de hand van principes uit het improvisatie-acteren, jazz en vanuit technische aspecten als toonvorming, timing en harmonie geef je jouw muziek een totaal nieuwe plek en betekenis. Zodat spelen weer een spelletje wordt.

Zaterdag 14 juni 2008, Workshops met leden van ZEF en Lirio, van 10:30-15:30 uur in Utrecht
kosten: ca. 25 euro. Nadere tijdsbepaling en dergelijke komen wanneer er meer bekend is.
Opgeven kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..