Ron Janssen stuurde ons het volgende trieste bericht:
In de avond van 7 augustus heeft Mike Seeger zijn laatste adem uitgeblazen. Deze zeer bijzondere muzikant had zijn hele leven gewijd aan de Amerikaanse old-time muziektraditie en heeft daarin een opmerkelijke sleutelrol gespeeld.

Op 15 augustus 1933 zag Mike Seeger het levenslicht in New York in een familie die later heel prominent aanwezig is in de Amerikaanse rootsmuziek. Zijn halfbroer Pete Seeger en zus Peggy Seeger hebben afzonderlijk hun sporen verdiend binnen de folkmuziek. Mike begon op zijn 12de met het spelen op de autoharp, en niet veel later werd zijn instrumentarium uitgebreid met fiddle, banjo, dobro, mandoline, dulcimer en mondharmonica. Op zijn 20ste kwam zijn interesse voor het maken van veldopnamen aan het licht. Mike leerde zijn instrumenten spelen door veel te luisteren naar de old-time opnamen die hij maakte, en de vele platen die zijn ouders leenden bij The Library Of Congress. Seeger werd in zijn ontwikkelingsproces sterk beïnvloed door de Afro-Amerikaanse muziek van zangeres/gitarist Elizabeth Cotton, die vlak bij hem in de beurt woonde.

In 1958 hielp Seeger mee bij de opzet van de New Lost City Ramblers (met Tom Paley en John Cohen) , een groep die zich geheel weidde aan de stringbandmuziek uit de jaren 20 en 30. Deze groep wist mede door het voorwerk van Seeger de oude muziektraditie verbluffend goed te benaderen.

Vanaf 1962 werd Seeger getrokken door soloprojecten, waarin hij nog verder op zoek ging naar de diepgang van de Amerikaanse old-time muziek. Hij nam een paar solo-albums op en vormde aan het einde van de jaren zestig The Strange Creek Singers, samen met Hazel Dickens en Alice Gerrard. Met laatstgenoemde trad hij ook in het huwelijk, maar dat liep later op een echtscheiding uit.

Vanaf 1970 maakte Seeger een aantal albums voor Rounder Records, maar hij werkte ook aan een aantal zeer interessante filmopnames over de Amerikaanse rootsmuziek. Zo bezocht hij de muziek op de veranda's in Louisiana en maakte hij indrukwekkend beeldmateriaal van zijn grote voorbeeld Elizabeth Cotton.
Seeger, inmiddels nauw betrokken bij het grootse Newport Folk Festival en directeur van Smithsonian Folklife, nam ook een aantal instructievideo's op. Waarvan in het bijzonder Southern Banjo Sounds de belangrijkste is. Daarop legt Seeger een aantal muziekstukken uit, maar bij iedere uitleg komt weer een unieke banjo op de voorgrond.

Ook maakte Seeger, samen met wijlen collega John Hartford en David Grisman in 1999 het geweldige album Retrograss, waarop muziek van onder andere The Beatles, Bob Dylan, Otis Redding, Bill Monroe en Chuck Berry een Carter Family behandeling kreeg, en ook werd opgenomen als zijnde muziek uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

Seeger bleef volop muziek maken en optreden totdat hij werd geveld door leukemie. Daar kwam de tengere Seeger weer redelijk bovenop, maar onlangs werd een veel agressievere vorm van kanker geconstateerd (multiple myeloom, ook de ziekte van Kahler genoemd). Seeger bracht zijn laatste dagen in een hospice door, en overleed in de avond van 7 augustus. Mike werd bijna 76 jaar oud.

Bob Dylan over Mike Seeger in diens Chronicles volume 1:  "Mike [Seeger] was unprecedented. He was like a duke, the knight errant. As for being a folk musician, he was the supreme archetype. ... He played on all the various planes, the full index of the old-time styles, played in all the genres and had the idioms mastered — Delta blues, ragtime, minstrel songs, buck-and-wing, dance reels, play party, hymns and gospel — being there and seeing him up close, something hit me. It's not as if he just played everything well, he played these songs as good as it was possible to play them. ... The thought occurred to me that maybe I'd have to write my own folk songs, ones that Mike didn't know."

mike seeger

Mike Seeger, 15 augustus 1933 - 7 augustus 2009