Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat Seán Potts, tin whistle-speler en een van de oprichters van de beroemde Ierse groep The Chieftains, op 11 februari is overleden. Hij werd 83 jaar oud.

Seán Desmond Potts werd in 1930 in Dublin geboren in een muzikale familie, waarin zijn grootvader, ooms en een tante diverse instrumenten bespeelden, waaronder uillean pipes, viool, doedelzak, saxofoon, accordeon en piano. Hoewel Seán een poging gewaagd heeft om uillean pipes en doedelzak te leren spelen voelde hij zich daar niet goed bij en koos hij voor de tin whistle, ook nam hij hier en daar de bodhrán of bones (een Iers percussie-instrument) ter hand. Overigens werd hij wel erevoorzitter van Na Piobairí Uilleann, een vereniging van uillean pipe-spelers.

In het orkest Ceoltóiri Cualann van Seán Ó Riáda ontmoette hij in de jaren ’50 diverse leden van de groep die in 1962 begon onder de naam The Chieftains in de volgende bezetting: Paddy Moloney (uillean pipes), Seán Potts (tin whistle), Michael Tubridy (fluit), David Fallon (bodhrán) en Martin Fay (viool). Eigenlijk zou de groep slechts een album opnemen, maar hun nieuwe aanpak met enkel instrumentalen in plaats van het gebruikelijke gezongen repertoire kreeg een paar jaar later toch een vervolg, waarna de groep populair werd en de Amerikaanse markt wist te veroveren. Potts stopte in 1968 even met The Chieftains omdat hij een contract kreeg bij Gael Linn Records, maar keerde weer terug. Uiteindelijk werd in 1979 de druk van het toeren hem teveel en nadat hij een behoorlijk benauwende vlucht door een storm had meegemaakt tijdens een tour in Amerika besloot hij de band definitief te verlaten.

Na de Chieftains werkte Seán Potts onder meer voor RTÉ Radio (de Ierse publieke omroep) en richtte hij de groep Bakerswell op. In 2010 kreeg hij een Lifetime Achievement Award bij de TG4 Traditional Music Awards. Zijn zoon Sean Óg Potts speelt uillean pipes (met zijn vader in Bakerswell en hij maakte deel uit van de Donal Lunny Band) en zet daarmee de muzikale familietraditie voort.

sean potts
Seán Potts, 1930 - 11 februari 2014