Via Facebook vernamen we het trieste nieuws dat gitarist John Renbourn is overleden. Nadat hij gisteravond niet was komen opdagen bij een optreden werd de politie gewaarschuwd die de oprichter van de legendarische folkgroep Pentangle vanochtend dood aantrof in zijn huis. John Renbourn werd 70 jaar oud.

John Renbourn werd in 1944 geboren in Marylebone in Londen en studeerde klassieke gitaar. In 1960 hoorde hij van folk- en bluesman Wizz Jones en de eigenzinnige gitarist Davy Graham, die een grote invloed zou worden toen hij samen ging werken met Bert Jansch, eerst als duo, met een muziekstijl die folkbarok genoemd werd, later in de oorspronkelijke bezetting van supergroep Pentangle, waarvan ook Jacqui McShee, Danny Thompson en Terry Cox deel uitmaakten. In zijn bestaan van 1967 tot 1973 bracht de band zes platen uit en deed veel stof opwaaien in folkkringen. Daarna bleef Pentangle in andere bezettingen wel voortbestaan, maar John Renbourn koos voor zijn solocarrière. Hoewel hij vooral naam maakte met zijn folkwerk was de interesse van Renbourn veel breder, ook klassiek, jazz en blues trokken zijn aandacht.

Na Pentangle zou John Renbourn nog twee groepen formeren, The John Renbourn Group en John Renbourn’s Ship Of Fools, maar zijn grootste oeuvre was zijn solowerk, hij bracht een twintigtal albums uit onder zijn eigen naam, het laatste, Palermo Snow, in 2011. In 2007 kwam er een reünie van Pentangle voor de BBC Folk Awards, en in 2011 waren er nog enkele optredens in de oorspronkelijke bezetting. John Renbourn bleef actief optreden en gaf nog altijd gitaarworkshops. Deze maand was hij aan het toeren met een andere folklegende, Wizz Jones. Toen hij niet kwam opdagen voor eeen optreden in Glasgow gisteravond speelde Jones in zijn eentje, maar werd ongerust. Vanochtend werd de politie gewaarschuwd, die John Renbourn dood aantrof in zijn huis, men vermoedt dat hij is overleden ten gevolge van een hartaanval.

john renbourn
John Renbourn, 8 augustus 1944 - 26 maart 2015