Via Ad van Meurs hoorden we het trieste bericht dat de Amerikaanse singer-songwriter David Rodriguez is overleden. Rodriguez was een kind uit een muzikale familie, die eind jaren ’90 een ware cultstatus verwierf in zijn geboortestaat Texas. Inmiddels woonde hij al jaren in Nederland, waar hij bij americanaliefhebbers in hoog aanzien stond. David werd slechts 63 jaar oud.

Op 1 januari 1952 werd David Roland Rodriguez Garza geboren in Houston, Texas, uit Mexicaanse ouders. Tante Eva Garza was een gerespecteerde Spaanstalige zangeres, broer Philip ging het pad der singer-songwriters op en de familietraditie werd later voortgezet in Carrie Rodriguez, de dochter van David die een uitstekend violiste en zangeres is gebleken en onder meer met Chip Taylor speelde.

Hoewel David Rodriguez niet wereldberoemd was kenden insiders zijn naam, onder meer Lucinda Williams en Butch Hancock roemden zijn vakmanschap, Ad van Meurs noemde hem ooit in een interview de beste nog levende singer-songwriter die hij kende. Hij deelde het podium met heel wat groten uit de americana, zoals de hiervoor genoemde Williams en Hancock, maar ook John Prine, Townes Van Zandt, Blaze Foley en noem ze maar op. Zijn Mexicaanse wortels klonken door in zijn originele werk en toen hij zich eenmaal in Nederland had gevestigd nam hij ook enkele nummers in het Nederlands op.

Op zijn Facebookpagina schrijft Ad van Meurs het volgende eerbetoon:

David Roland Rodriguez is niet meer. Overleden in zijn slaap in de nacht van zondag op maandag. Ik weet nog geen details.
Ik ken geen betere artiest dan David.

Als advocaat ritselde hij ons bandje uit de nesten in 1992/93 in Austin TX omdat we drie Rent a Wreck auto's hadden verbruikt (gemold) en dat vond de eigenaar niet leuk en die had onze paspoorten als borg..... Als een tex-mex desperado bedreigde David de advocaat van het RaW bedrijf, waardoor we onze paspoorten terugkregen en naar huis konden vliegen....
David, van jongsaf aan een polio patient, waardoor hij gehandicapt was, nam het sowieso op voor de zwakkeren en bedreigden in onze samenleving. Hij had een weerbarstig wantrouwen jegens 'het systeem',...

Enfin, een paar jaar later stond hij in Eindhoven bij ons thuis op de stoep, wild, warrig, high en vastbesloten...Hij moest de USA ontvluchten vanwege een conflict met een progressief advocaten collectief, waar hij zelf deel van uitmaakte, dat hem uiteindelijk liet opdraaien voor een fikse belastingschuld; er zijn meerdere versies van dit verhaal maar David was een 'IRS fugitive'.

Een even geweldige singersongwriter als 'lousy careerist' maakte David overal een potje van maar je viel altijd voor zijn charme en zijn artistieke kwaliteiten. Als je als muzikant op hetzelfde affiche stond als David wist je dat je in zijn schaduw zou staan. Ik heb menig keer gebiologeerd en gefrusteerd deze geweldenaar zien performen. Damn, he was the man,..!
Eind jaren 90 hebben slagwerker /producer Eric van der Lest en ik een album met m opgenomen: 'Proud Heart',...prachtig album.
In zijn wilde jaren hield David van verboden middelen en je kon geen beter duo in je café hebben als David en kameraad Townes van Zandt; de gigantische rekening werd stijlvol opgestuurd naar de platenmaatschappij...
Nu lijkt het alsof ik roddel en kwaadspreek, maar geenszins is het geval. Ik hou van die gozer maar hij oversteeg de gewone burger in alles!

David leefde een poos in Eindhoven, later op Terschelling om uiteindelijk te landen in Dordrecht, waar hij verliefd werd, een baan kreeg en mooie dingen bleef maken.
Hij had er ook geen enkel probleem mee om zijn doorwrochte literaire songs te combineren met bijvoorbeeld 'De Nacht' van Guus Meeuwis. David hield van bijna alle muziek en was er voor de mensen, alle mensen.....

Zijn moeder vertelde eens: "als je David als kind een stuk speelgoed gaf, maakte hij het kapot, ontleedde het volledig, om het vervolgens weer in elkaar te zetten...en dan werd iets anders als dat het was en het was prachtig..."

Zijn 'The Ballad of the Snow Leopard' is gecovered door Lyle Lovett, en daar was hij trots op. Carrie Rodriguez is zijn beroemde dochter en hij heeft ook nog een zoon die hij in het bijgevoegde lied [zie hier, red.] bezingt terwijl hij het schilderij Titus van Rembrandt beschouwt.
'David Roland Rodriguez, a 'Beautiful Rider' and there he goes....'
David Rodriguez
David Roland Rodriguez, 1 januari 1952 - 26 oktober 2015