Gisteren maakte Moya Brennan via Twitter bekend dat haar oom Pádraig Duggan is overleden. Hij was een van de oprichters van de beroemde Ierse folkgroep Clannad, waarin hij gitaar en mandoline speelde. Met zijn tweelingbroer Noel vormde hij ook het duo The Duggans en hij maakte deel uit van Norland Wind. Pádraig Duggan overleed in een ziekenhuis in Dublin aan de gevolgen van een terugkerende ziekte en werd slechts 67 jaar oud.

Pádraig Duggan en zijn tweelingbroer Noel werden op 23 januari 1949 geboren in Gweedore in de Ierse County Donegal. Ze waren de jongste van zes kinderen. De familie bleek muzikaal, zo rond 1970 richtten de broers samen met neven Ciarán Brennan en Pól Brennan en nicht Máire (Moya) Brennan een folkband op, die destijds vooral in het Gaelic zong. Er moest een naam gekozen worden, iemand stelde Clann As Dobhar voor, hetgeen zoveel betekent als ‘familie uit Gweedore’, dat werd later samengetrokken tot Clannad. In de loop der tijd maakten diverse familieleden deel uit van de groep, zoals Enya (zus van Moya), die na een paar jaar voor een solocarrière koos.

In 1973 verscheen Clannad, hun eerste plaat, ze verwierven al snel bekendheid in folkkringen (in een interview vertelt Pádraig later dat deze beginperiode zijn favoriete tijd is met de band) en in de jaren ’80 werd de naam wereldwijd een begrip toen Theme From Harry’s Game (een nummer geschreven voor de film Harry’s Game) een hit werd. De groep maakte vervolgens nog heel wat meer muziek voor zowel films (o.a. Last of The Mohicans) als tv-series (Robin Of Sherwood), werkte samen met Bono van U2 en bracht tot eind jaren ’90 nog heel wat succesvolle albums uit. Na Landmark (1998, Pól had de band toen al verlaten) was de rek er enigszins uit en werd een pauze ingelast. Die duurde tot 2011, toen de oorspronkelijke leden weer samen gingen spelen. Van hun optreden in de Christ Church Cathedral in Dublin is een dvd en cd verschenen. Dat smaakte kennelijk naar meer en ze doken de studio in om een nieuwe plaat te maken: Nádúr (2013).

Overigens hebben de broers Duggan in de langgerekte sabbatical van Clannad bepaald niet stilgezeten op het muzikale vlak. In 2005 brengen ze als The Duggans & Friends de plaat Rubicon uit met zowel traditioneel Gaelic als eigen Engelstalig repertoire. Gasten zijn onder meer Moya Brennan, Finbar Furey en Órla Fallon, maar ook Kerstin Blodig, Ian Melrose, Máire Breatnach en Thomas Loefke, waarmee beide Duggans regelmatig toeren onder de naam Norland Wind, een project van de Duitse harpspeler Loefke.

 Pádraig Duggan
Pádraig Duggan, 23 januari 1949 - 9 augustus 2016