Tijdens de kerstvakantie bereikte ons het trieste nieuws dat de Belgische muzikant Wilfrid Moonen is overleden op 28 december. Hij maakte deel uit van diverse muziekensembles, maar was het meest bekend van ’t Kliekske. Wilfrid Moonen werd slechts 68 jaar oud.

Wilfrid Moonen werd op 19 december 1948 geboren in Antwerpen en was muzikant in hart en nieren. Als vijfjarige krijgt hij een mondharmonicaatje waaruit hij prompt enkele deuntjes weet te toveren. Daarna volgen nog accordeon, piano en gitaar en maakt hij deel uit van diverse ensembles, zoals Sporen, Duo Retro, Trommelfluit en Volksmuziekgilde. Hij was thuis in verschillende muziekgenres en uitte zijn liefde voor muziek ook als leraar, producer en zelfs instrumentenbouwer.

Door volksdansgroep Uilenspiegel raakt hij geboeid door de volksmuziek en als zij op een gegeven moment ergens dansen waar ook ’t Kliekske, de groep rond Herman Dewit, optreedt biedt hij uitkomst bij een nummer dat hun accordeonist maar niet onder de vingers krijgt. Als Frans Lots begin jaren ’70 de groep verlaat is Wilfrid natuurlijk een logische vervanger. Zijn komst betekent een stap vooruit voor de groep en in de jaren daarna wordt hij een van de toonaangevende personen in de Belgische folk. 

Bij ’t Kliekse speelde Wilfrid Moonen harmonica, accordeon, viool, rietpijp, luit, mondharmonica, voetbas, bas, harmonium, gitaar, grote trom en hommel, uiteraard leende hij ook zijn stem aan deze groep die al sinds 1968 bestaat. Geïnspireerd door de traditie van oude liederen en dansen maakten de leden in de afgelopen jaren diverse thematische programma’s, vaak voor kinderen, waarbij ze dan zelf instrumentjes mochten bouwen van bijvoorbeeld wortels, maar er was ook een kerstprogramma, dansmuziek, zeemansliederen en al wat verder nog aan bod komt in de volksmuziek.

Wilfrid Moonen was al langere tijd ziek en overleed enkele dagen na zijn 68ste verjaardag.

Wilfrid Moonen
Wilfrid Moonen, 19 december 1948 - 28 december 2016