Twee dagen na zijn 61ste verjaardag is singer-songwriter Greg Trooper overleden aan de gevolgen van kanker. Bij podia die americana-optredens organiseren was hij een graag geziene gast, de man met het hoedje die sterke songs schreef en die telkens weer het publiek voor zich in wist te nemen.

Greg Trooper werd op 13 januari 1956 geboren in de Amerikaanse staat New Jersey. Als tiener bezocht hij regelmatig folkclubs in Greenwich Village (dat een belangrijke rol speelde in de ontwikkelingen op folkgebied in de jaren ’60 en begin jaren ’70) in New York. Dat zou ook zijn eigen muziek beïnvloeden, daarin zaten altijd elementen van country, folk, roots en rock. Bob Dylan, Otis Redding en Hank Williams waren zijn muzikale helden. In zijn eigen liedjes was Trooper een meester in het vertellen van verhalen, waarvoor hij vaak inspiratie vond in het dagelijks leven.

Hij woonde onder meer in muzieksteden Austin (Texas) en Nashville (Tennessee) en in Lawrence (Kansas), maar New York City was de plaats die bleef trekken. Daar richtte hij in de jaren ’80 de Greg Trooper Band op en nam hij zijn eerste albums op en daar keerde hij ook weer terug en bracht hij zijn laatste studioplaten uit, waaronder Incident On Willow Street (2013), waarop hij in zijn liedjes getuigt van een niet te verwoesten optimisme. Hij had de cd eerder uit willen brengen ware het niet dat hij in een jaar of wat tijd twee keer was verhuisd, een keer was beroofd en orkaan Sandy daar nog eens overheen was gekomen. Toch ging Trooper niet bij de pakken neerzitten.

Hoewel de naam Greg Trooper met name bij americanaliefhebbers bekend is, werden zijn liedjes door heel wat vaak beroemdere collega's gewaardeerd en opgenomen, waaronder Vince Gill, Robert Earl Keen, Billy Bragg en Steve Earle. Emmylou Harris en Rosanne Cash verzorgden achtergrondvocalen op platen van hem.

In 2015 kwam zijn laatste plaat uit, Live At The Rock Room, opgenomen in Austin. In de zomer van dat jaar werd alvleesklierkanker bij hem vastgesteld. Hij moest optredens afzeggen vanwege zijn behandeling, maar pakte daarna de draad weer op met schrijven en spelen. Het hielp hem om zich normaal te voelen, zo vertelde hij een jaar geleden in een interview met de Herald Scotland, hij vond een flinke dosis troost in het kunnen spelen van muziek.

Greg Trooper deed al jaren regelmatig ons land aan voor optredens, onderstaande foto werd gemaakt door Ronald Rietman tijdens zijn optreden in de reeks Ad van Meurs presenteert... bij Meneer Frits in Eindhoven op 4 mei 2015.

Greg Trooper, foto Ronald Rietman
Greg Trooper, 13 januari 1956 - 15 januari 2017