Gisteravond bereikte ons het droevige nieuws dat Maartin Allcock is overleden. Hij was vier jaar lang gelijktijdig gitarist bij folkrockband Fairport Convention en toetsenist bij rockformatie Jethro Tull. Allcock stierf aan de gevolgen van leverkanker, hij werd 61 jaar oud.

Muziek is van jongs af aan een belangrijke factor in het leven van Maartin Allcock. Hij volgt opleidingen in Huddersfield en Leeds en begint op zijn 19de professioneel te spelen in dansorkesten en folkclubs. Al snel volgt een eerste tour, met Mike Harding (die later The Folk Show op BBC Radio 2 gaat presenteren en nu een eigen podcast over folk heeft) en The Brown Ale Cowboys. Begin jaren '80 speelt hij Keltische folk in de Bully Wee Band en dat leidt tot zijn toetreding als gitarist in Fairport Convention, waar hij vanaf 1985 ruim elf jaar lang deel van uitmaakt.

Vanaf 1990 brengt hij vier soloplaten uit en na zijn tijd in Fairport werkt hij freelance als sessiemuzikant en producer. Ondertussen blijft hij ook samenwerken met anderen, is vier jaar lang toetsenist bij Jethro Tull en is te horen op tientallen platen van onder meer Ralph McTell, Beverley Craven en Dan Ar Braz, voor deze Bretonse groep produceert hij een zestal albums.

Maartin Allcock was diverse malen te zien op een Nederlands podium, onder meer in 2008 met Swarb's Lazarus (een trio waarin hij samen met violist Dave Swarbrick en gitarist en zanger Kevin Dempsey speelde), een jaar later stond hij op Folkwoods in Eindhoven met de Bad Shepherds.

Eerder dit jaar maakte Maartin Allcock zelf op zijn website bekend dat hij leverkanker had, hij nam begin augustus afscheid van het publiek op het Cropredy Festival, waar hij samen met Fairport Convention speelde.

Onderstaande foto werd gemaakt op Folkwoods 2009 door Ronald Rietman

Maartin Allcock
Maartin Allcock, 5 januari 1957 - 16 september 2018Enkele reacties op Facebook:

Koen Hottentot (organisator Roots aan de Zaan-concerten in Zaandam) deelt een filmpje (zie hier) van het laatste optreden van Maartin Allcock bij Cropredy:

Afgelopen weekend is ex-Fairport Convention en ex-Jethro Tull lid Maartin Allcock overleden. Hij mocht maar 61 jaar worden. In juni kondigde hij aan dat hij ongeneeslijk ziek was en waarschijnlijk volgend jaar zomer niet zou halen.
Zijn (willens en wetens) laatste optreden was dit, vijf weken geleden - een emotioneel voor iedereen zeer beladen solo tijdens Fairport's festival afsluiter Meet On The Ledge. Die volgende zomer haalde hij niet; hij haalde zelfs nieteens het einde van de maand erna. Wist hij dat hier al?
Maartin Allcock zou bij Roots aan de Zaan opgetreden hebben - eerst in december 2013 met Huw Williams (hij staat op vroege flyers vermeld) maar toen hield dat duo op te bestaan dus dat ging niet door. Vorig jaar had ik contact met hem over zijn nieuwe trio Mancunia. Toen kwam ziekte. Het mocht dus niet zo zijn.
In zijn afscheid meldde Maart niet te lang te treuren want "I only came from the curry anyway".
Taaaa, Maart.

Assie Aukes (recensent van Folkforum) organiseerde in het verleden diverse folkfestivals in Zwolle:

Maartin moet toch zeker tweemaal op mijn folkfestival in Zwolle gestaan hebben. Ik weet alleen niet meer precies met wie. Ik denk aan Kieran Halpin en aan Brian McNeill, maar zeker weet ik het niet. De man stond aan de zijde van vele muzikanten. Maar bovenal was het een aardig mens.