Via de mail ontvingen we het bericht dat de Ierse folkzanger Danny Doyle is overleden. Van eind jaren '60 tot begin jaren '80 van de vorige eeuw hoorde hij bij de top in Ierland, hij stond regelmatig in de hitparade en wist daarin zelfs een keer popgroep ABBA te verslaan. Danny Doyle is 79 jaar oud geworden.

Daniel Doyle werd op 28 april 1940 geboren in Dublin. Op zijn veertiende had hij genoeg van school en ging werken. Zo kwam hij in een theater terecht waar hij liedjes van het Ierse platteland oppikte via de rondreizende muzikanten.

Gedurende zijn muzikale carrière nam hij maar liefst 25 albums op en haalde hij drie keer de nummer 1 positie in de Ierse hitparade. Trots zijn ze daar nog steeds op het feit dat hij in 1978 met zijn versie van The Rare Ould Times (voor hem geschreven door Pete St. John) popgroep ABBA van de troon stootte nadat hun single Take A Chance On Me nog maar een week aan kop had gestaan. Een live opname van dit lied is terug te vinden op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=M-T8AuJaEas.

In 1983 emigreerde hij naar Amerika, waar hij op diverse Ierse festivals speelde en nog een aantal albums uitbracht, waaronder Emigrant Eyes. Die plaat maakte hij samen met zijn zus Geraldine (een populaire comedienne in Australië) en daarop vertellen ze het muzikale verhaal van Ierse emigratie naar Amerika in het midden van de negentiende eeuw. In 2016 trad hij in Pennsylvania op als ceremoniemeester bij een herdenking van de Ierse Paasopstand, toen honderd jaar geleden. Artiesten die avond waren onder meer Liz Carroll, Rory Makem en Joanie Madden. De Ierse onafhankelijkheid lag hem na aan het hart, zijn moeder was een van degenen die meededen bij die belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van zijn vaderland.

Met zijn liedjes was hij onder meer van grote invloed op Niamh Parsons, die op Facebook schrijft: "He was one of my biggest influences as a small person, loved his voice, his songs, his performances, many of which we saw as kids. Met him in the USA a few years ago, and he sounded better than ever."
En The Irish Rovers reageren op zijn overlijden: "We lost one of the greats in the Irish folk music world. An old friend of the Rovers, a true troubadour, a beautiful voice, a gentleman and a gentle man, Danny Doyle. Our hearts are with Taffy and the family. You will be missed old friend."

Danny Doyle
Danny Doyle 28 april 1940 - 6 augustus 2019