Via Facebook bereikte ons het trieste nieuws dat de Spaanse bouzoukispeler Elías García afgelopen zaterdag is overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Hij zette zich met hart en ziel in voor de Asturiaanse taal, cultuur en folkmuziek, en maakte deel uit van diverse groepen, waaronder Llan de Cubel. García werd slechts 51 jaar oud.

Elías García was al jong bezig met de cultuur, taal en muziek van het prinsdom Asturias, een autonome regio in Spanje. Hij werd docent op de Escuela de Música y Danza Popular (School voor volksmuziek en -dans) in Noreña en maakte deel uit van de belangrijkste folkgroepen: Felpeyu, Tuenda en, waarschijnlijk het meest bekend, Llan de Cubel.

García was in 1984 mede-oprichter van Llan de Cubel, nadat hij op een festival een paar gelijkgestemde zielen was tegengekomen in Fonsu Mielgo (Asturiaanse trom), Susi Bello (gitaar), Daniel Lombas (percussie), een groepje dat net als hij afkomstig is uit Uviéu, en Guzmán Marqués (viool) en Marcos Llope (fluit), muzikanten uit Cuideiru. Op dat moment waren er maar twee folkgroepen opgericht in Asturias en die waren al jaren van het toneel verdwenen. García was de eerste muzikant die bouzouki ging spelen in de Asturiaanse folk.

Llan de Cubel speelt vooral instrumentale stukken, akoestisch (met af en toe baspedalen en keyboards) en met een zeer prominente Spaanse doedelzak (de gaita), afgewisseld met gezongen werk. De groep staat bekend om de vaqueiraes (bergliederen), villancicos (oude volksliedjes), saltones en muñeires (dansen), alboraes (liedjes van de dageraad), maar ook zee-, werk- en drinkliederen staan op het repertoire. De groep wordt ook bekend buiten Spanje, hun muziek wordt door heel wat andere bands opgepikt en gespeeld en García geldt als een groot voorbeeld voor andere bouzoukispelers.

In respectievelijk 1991 en 2006 werden Felpeyu (dat net als Llan de Cubel zowel traditioneel als eigen werk brengt, García speelt hierin vanaf 2007 in de plaats van Fernando Oyagüez) en Tuenda opgericht, die laatste ook door Elías García. Met die groep bracht hij drie albums uit met traditioneel werk uit Asturias.

Afgelopen zaterdag werd Elías García dood gevonden in zijn huis, Spaanse media melden dat hij is overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Onderstaande foto van Elías García werd afgelopen zaterdag door Llan de Cubel geplaatst op hun Facebookpagina.

Elías García
Elías García

Elías García, overleden op 14 september 2019, 51 jaar oud