Tijdens het 30A Songwriters Festival in WaterColor in Florida is de Amerikaanse singer-songwriter David Olney plotseling overleden. Olney schreef hartverscheurend mooie liedjes als 1917, Jerusalem Tomorrow of Vincent's Blues. Onder meer Emmylou Harris, Steve Earle, Slaid Cleaves, Del McCoury en Linda Ronstadt namen nummers van hem op. David Olney werd 71 jaar.

David Olney werd op 23 maart 1948 in Providence in de staat Rhode Island geboren en begon, beïnvloed door de folkmuziek van zijn tijd, rond zijn 13e levensjaar met gitaarspelen en zingen. Hij begon aaan een universitaire studie, maar maakte die niet af. De muziek trok, hij werd lid van de band Simpson en begin jaren '70 van de vorige eeuw verhuisde hij naar Nashville. Daar bouwde hij aan een indrukwekkend oeuvre, eerst nog met de band de X-Rays, maar vanaf halverwege de jaren '80 solo. Van hem verschenen een kleine dertig albums, waaronder het prachtige Women Across The River en diverse liveplaten die hij in Nederland opnam, een paar ep's en nog enkele digitale singles.

Door zijn muzikale collega Townes van Zandt werd David Olney terecht "one of the best songwriters I've ever heard" genoemd en zijn werk bereikte een groot publiek doordat artiesten als Emmylou Harris en Linda Ronstadt nummers van hem opnamen. Zelf heeft Olney zich altijd min of meer in de muzikale onderstroom begeven. Hij zei daar zelf ooit over: "When you're 20 years old, you just want to be famous so badly, and I think it can be a real disaster artistically. There's a certain freedom in working in the fields of obscurity that I really enjoy."

Zijn platen zijn enorm veelzijdig en wat betreft live-optredens heeft hij een enorme staat van dienst. Als je hem in het dagelijks leven zag dacht je eerder aan een saaie boekhouder dan aan een muzikant, maar als hij eenmaal op het podium stond (solo, maar ook vaak samen met begeleider Sergio Webb) dan werd hij een intens overtuigende persoonlijkheid, die gebeurtenissen als de Eerste Wereldoorlog of het zien van de schilderijen van Van Gogh adembenemend tot leven wist te brengen. Zijn prachtige verhalende ballades, waaronder 1917, Vincent's Blues en Jerusalem Tomorrow, vertoonden flinke raakvlakken met folk, al mocht hij af en toe ook graag een partijtje vlammende rock weggeven.

Ook in Nederland was hij een graag geziene gast bij de liefhebbers van americana, in 2005 deed hij een theatertour met Freek de Jonge en daarnaast was hij talloze keren te zien in het gebruikelijke circuit, o.a. De Amer, Folk in de Wâlden, In The Woods, De Schalm, Cambrinus en op festivals als TakeRoot en Naked Song. Bij De Maandag van Van Meurs in Eindhoven zong hij in oktober 2018 nog een ontroerend eerbetoon aan zowel de in 2017 overleden programmeur Ad van Meurs als aan diens weduwe en opvolger Ankie Keultjes.
 
Eind vorig jaar rondde filmmaker Daan van den Berg de werkzaamheden af aan een korte muziekdocumentaire, David Olney In The Song, die nog niet officieel verschenen is.

Naar verluidt had David Olney een hartaanval op het podium van het 30A Songwriters Festival in Florida, waar hij gisteravond optrad, hij stierf in het harnas...

Onderstaande foto werd gemaakt door Ronald Rietman bij zijn optreden bij de Maandag van Van Meurs in Eindhoven op 22 oktober 2018:
David Olney, 22-10-2018, foto Ronald Rietman
David Olney, 23 maart 1948 - 18 januari 2020