Via Facebook bereikte ons het trieste nieuws dat Justin Townes Earle is overleden. De Amerikaanse singer-songwriter was de zoon van Steve Earle, maar stond muzikaal gezien ferm op eigen benen en kreeg volop erkenning voor zijn vakmanschap als liedsmid. Justin Townes Earle werd slechts 38 jaar.

Justin Townes Earle werd geboren op 4 januari 1982 en hij groeide op in Nashville in de staat Tennessee, bij zijn moeder Carol Ann Hunter, de derde echtgenote van de bekende singer-songwriter Steve Earle, die hem vernoemde naar zijn vriend en mentor, Townes Van Zandt. Toen Steve van zijn verslaving afraakte in 1994 ging Justin bij hem wonen, ging van school af en de muziek in. Hij toerde met zijn vader, speelde in een paar bands, maar had ook al jong problemen met verslaving aan drugs.

Muzikaal gezien werd hij een singer-songwriter die zijn liedjes overgoot met een sausje van folk, blues, bluegrass en country, minder rauw dan zijn vader en zonder politieke controverse, al was hij zeker bevlogen en hier en daar ronduit intens. Earle bracht in 2007 zijn eerste ep, Yuma, uit, vervolgens tekende hij een platencontract met Bloodshot Records en daar verscheen een jaar later zijn eerste album The Good Life. Al snel werd zijn talent gezien en hij toerde met o.a. Gillian Welch en Dave Rawlings en The Old Crow Medicine Show. In 2009 kreeg hij een Americana Music Award als New and Emerging Artist of the Year, later volgde erkenning voor zijn schrijverschap en met name in de folklijsten in de VS gooiden zijn platen hoge ogen. Toonaangevend muziekblad Rolling Stone vond zelfs dat hij zijn vader naar de kroon stak. Zijn meest recente album, The Saint Of Lost Causes, verscheen afgelopen jaar bij New West Records. De milieucrisis en persoonlijke spanningen (zijn hele carrière worstelde hij al met de relatie met zijn familie) vonden daarop hun uitweg.

Justin Townes Earle was getrouwd en had een dochtertje van drie. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, maar de familie heeft op zijn Facebookpagina wel de regels van een van zijn songs gezet, Looking For A Place To Land:

I've crossed oceans
Fought freezing rain and blowing sand
I've crossed lines and roads and wondering rivers
Just looking for a place to land

De americanawereld en medemuzikanten reageren verslagen, maar ook auteur Stephen King is geschokt: "It appears that Justin Townes Earle has died. I hope it's a hoax but fear it is not. What a loss."

In 2007 toerde de toen 25-jarige Justin Townes Earle voor het eerst in Nederland, tijdens zijn optreden bij Meneer Frits in Eindhoven maakte Ronald Rietman onderstaande foto:

Justin Townes Earle, 4 januari 1982 – 23 augustus 2020