Via Hanneke Koek ontvingen we het droevige nieuws dat Marian Nesse op dinsdag 8 februari is overleden. Zij maakte deel uit van diverse Nederlandse folkformaties, waaronder Perelaar, Kajto, Kapriol’!, Marianta en Altegaer. Marian was al een tijd ziek maar haar toestand verslechterde de laatste week erg snel. Marian Nesse is 64 jaar geworden.

Al in de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen folk in Nederland in opgang kwam, was Marian Nesse actief in de volksmuziek. In eerste instantie niet als muzikante maar als danseres bij De Perelaar. Op de hoes van het debuutalbum uit 1978 is ze in die hoedanigheid te zien met Perelaar-zanger Peter Moree. 

Op de volgende albums van De Perelaar verdween Marian voor het publiek wat uit beeld, maar na de verhuizing naar het Friese Haulerwijk, profileerde ze zich meer en meer als muzikante. Samen met haar levensgezellin Marita Kruijswijk was ze actief in een keur van bands, maar de spil van hun muzikale avonturen was het duo Marianta. Samen stortten ze zich op de Nederlandse traditionele muziek. Marita Kruijswijk zingt en speelt fluiten, kromhoorn, doedelzak, slaghommel, lepels, bel en kleppersklomp. Marian Nesse zingt en speelt accordeon, draailier, trom, rommelpot, ratel, koehoorn en theekistbas. 

Marian Nesse en Marita Kruijswijk speelden samen ook in verschillende groepen, waarvan de Esperanto-groep Kajto, met oud-Iroltleden Nanne Kalma en Ankie van der Meer, internationaal gezien het bekendst was. Dit viertal speelde ook onder de naam Kat yn 't Seil. In deze band lag het repertoire meer op de meerstemmige zeemansliederen. 

Met de groep Kapriol’!, met gitarist Rutger Dijkstra en slagwerker Ad Bos, werd de Nederlandse volksmuziek wat vrijer bewerkt en was er ook ruimte voor andere soorten wereldmuziek en balfolk. Na de oprichting in maart 2009 heeft Kapriol'!, behalve in Nederland, ook verschillende optredens in het buitenland gedaan, o.a. in Spanje, Denemarken, België, Duitsland en Polen. 

Verder waren Marian Nesse en Marita Kruijswijk nog actief in verschillende combinaties, zoals de groepen Altegaer en Vrijstatig Volkje, die in verschillende samenstellingen verschillende themaprogramma’s tijdens allerlei verschillende manifestaties brachten. 

Het jarenlang bestuderen van de Nederlandse volksmuziek en volksgebruiken resulteerde ook in een lijvig naslagwerk:  Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen. In dit boek gaven etnomusicologe Marita Kruijswijk en muzikante Marian Nesse een beeld van de ontwikkeling van de feesten en hun liederen door de eeuwen heen. Niet alleen maatschappelijke ontwikkelingen waren van invloed, maar bijvoorbeeld ook de (soms wilde) theorieën over de oorsprong van de feesten. 

Ook buiten de muziek was Marian Nesse actief in de samenleving. Samen met Marita zat ze voor Groen Links in de gemeenteraad van Oost-Stellingwerf, ze begeleidden vluchtelingen en waren de oprichters van het Nivon-Stellingenpad, een wandelgids door het Stellingwerfse taalgebied. Op maandag 24 januari j.l. werden Marian en Marita voor al hun activiteiten beloond met een lintje, ze werden allebei benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Onderstaande foto van Marian werd aangeleverd door haar levenspartner en medemuzikante Marita Kruijswijk.

Marian Nesse, uit het archief van Marita Kruijswijk
Marian Nesse, 20 oktober 1957 - 8 februari 2022