Via Bert Spin ontvingen wij het droevige nieuws dat de Australische zangeres Judith Durham op 5 augustus is overleden. Zij verwierf wereldfaam met de populaire folkpopgroep The Seekers in de jaren '60 van de vorige eeuw, de groep verkocht meer dan 50 miljoen albums. Judith Durham overleed na complicaties bij een chronische longziekte, ze is 79 jaar geworden.

Judith Durham werd geboren als Judith Cock (de achternaam van haar moeder werd later haar artiestennaam) op 3 juli 1943 in Essendon, een voorstad van Melbourne in de Australische staat Victoria. Ze studeert klassieke piano aan het conservatorium van de Universiteit van Melbourne en begint met zingen in een jazz club. Daar gaat ze in 1963 ook optreden met Frank Traynor’s Jazz Preachers en met die formatie neemt ze haar eerste ep op. Kort daarna treedt ze toe tot The Seekers (tot dan toe een trio bestaand uit Athol Guy op bas en zang, Keith Potger op 12-snarige gitaar, banjo en zang en Bruce Woodley op gitaar, mandoline, banjo en zang),  waarmee ze datzelfde jaar nog het album Introducing The Seekers opneemt. Haar stemgeluid is een van de belangrijkste peilers van het succes van de band.

De groep speelt al snel voor de passagiers op een schip met als bestemming het Verenigd Koninkrijk en hoewel het plan is om na enkele weken weer terug naar Australië te gaan stromen er inmiddels zoveel boekingen binnen dat ze in Engeland hun volgende album opnemen in de Abbey Road Studios. Er verschijnen singles die zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten een hit worden. Hun roem wordt zelfs zo groot, dat ze in thuisland Australië een record weten te vestigen wanneer meer dan 200.000 mensen naar een optreden in Melbourne komen. Alle leden van de groep worden vervolgens geëerd als Australians of the Year 1967 en dat is slechts een van de vele onderscheidingen die de groep mocht ontvangen. 

Judith Durham oogst haar eerste succes als songwriter met Colours Of My Life, dat ze samen met David Reilly heeft geschreven voor The Seekers. Ze verlaat de groep in 1968 om aan haar solocarrière te werken. Ze neemt haar eerste solo-album op in Hollywood, maakt tv-specials, speelt een gastrol in een Australische tv-serie en een one-woman-show, An Evening With Judith Durham. Muzikaal gezien is ze erg breed, folk, jazz, pop, country, blues, gospel, eigen nummers, klassiek...

Daarnaast wordt ze in de jaren '90 beschermvrouwe van de Motor Neurone Disease Association of Australia. Het is een organisatie die haar persoonlijk raakt, haar echtgenoot Ron Edgeworth overlijdt in 1994 aan de gevolgen van een motorneuronziekte, vlak nadat ze hun 25-jarig huwelijksjubileum hebben gevierd. 

Deze eeuw heeft Judith Durham onder meer gewerkt aan de modernisering van het Australische volkslied dat in haar magnum opus The Australian Cities Suite (met het Orchestra Victoria) is opgenomen. De royalties daarvan gaan naar zo'n 400 goede doelen, waaronder de MND Association. Ook heeft ze nog meegewerkt aan enkele projecten met The Seekers, waaronder het gouden jubileum in 2013. Tijdens die tour krijgt ze een hersenbloeding, waarna een lange periode van herstel volgt. In 2014 ontvangen Durham en de andere leden van The Seekers een hoge onderscheiding, ze worden Officer of the Order of Australia en mogen AO achter hun naam zetten. 

In 2018 verschijnt het album So Much More, vol niet eerder uitgebrachte nummers die Judith Durham heeft gemaakt met diverse andere gerenommeerde componisten en muzikanten uit de hele wereld. 

Judith Durham had als kind al astma en kreeg daar mazelen bij waardoor een chronische verwijding van de bronchiën ontstond. Complicaties bij deze ziekte leidden tot het overlijden van de zangeres en componiste op 5 augustus. Op 6 september heeft de Australische staat Victoria een herdenkingsdienst georganiseerd om haar en haar werk te eren. 

Judith Durham
Judith Durham, 3 juli 1943 - 5 augustus 2022