Henk van Duren stuurde ons het droevige bericht dat de legendarische Ierse violist Seán Keane is overleden. Volgens het Irish Traditional Music Archive was hij een van de grootste exponenten van Ierse traditionele muziek ooit, hij verwierf wereldfaam als lid van The Chieftains. Seán Keane is 76 jaar geworden.

Seán Keane werd op 12 juli 1946 geboren in een muzikaal gezin in Drimnagh, een buitenwijk van Dublin. Beide ouders speelden viool en hadden vaak muzikanten te gast uit heel Ierland. Zo werd het huishouden een pijler in de Ierse traditionele muziek. Die gasten waren van grote invloed op Seán en zijn broer James (die accordeon speelde). Daarnaast werd zijn technische vaardigheid op viool vergroot door formeel muziekonderwijs aan de Dublin School of Music. Het was dus niet zo verwonderlijk dat hij koos voor een carriére in de traditionele muziek.

Bijna 60 jaar lang is Keane professioneel muzikant, hij maakt deel uit van Ceoltóirí Chualann en de Castle Céilí Band en vanaf 1968 is hij lid van The Chieftains, die eigenlijk geen introductie behoeft voor de liefhebber van Ierse folk. Met deze groep behaalt hij wereldfaam en reist hij de hele aardbol rond voor optredens. 

Zijn krachtige vioolspel combineert technische virtuositeit met een enorm inzicht en begrip van wat de Ierse traditionele muziek kenmerkt en zo mooi maakt. Wie iets weet van de diverse regionale stijlen in Ierland zal er heel wat in zijn spel herkennen (niet zo vreemd gezien zijn achtergrond), daarnaast is hij erg gecharmeerd van de uillean pipes, de Ierse doedelzak die met de elleboog bediend wordt. Dat alles zorgt ervoor dat hij een heel eigen kenmerkende stijl van spelen ontwikkelt, gestileerd en met originele versieringen in zijn muziek. Hij is ambitieus en nieuwsgierig en dat maakt hem een meester in zijn vak.

Behalve met de Chieftains speelt hij met grootheden als Matt Molloy (die sinds 1979 deel uitmaakt van de Chieftains) en Liam O'Flynn, maar ook solo. Onder eigen naam brengt hij drie solo albums uit, Gusty's Frolics (1975), Seán Keane (1982) en Jig It In Style (1990), en dat werk wordt beschouwd als onderdeel van de canon van de Ierse traditionele muziek. 

De Ierse televisie maakte enkele programma's over hem en het zal niemand verbazen dat hij zijn liefde voor traditionele muziek heeft doorgegeven aan twee kinderen en enkele kleinkinderen. Die spelen trouwens niet allemaal viool, sommigen kozen voor concertina, uillean pipes of tin whistle. De familie van Seán Keane heeft bekend gemaakt dat hij zondagochtend 7 mei onverwacht thuis is overleden. Enkele weken geleden speelde hij nog voor de Amerikaanse president Joe Biden tijdens diens bezoek aan Ierland. 

Onderstaande foto uit de collectie van Mick O'Connor werd op Facebook gepubliceerd door het Irish Traditional Music Archive.

Seán Keane, foto uit de collectie van Mick O'Connor
Seán Keane, 12 juli 1946 - 7 mei 2023