Ons bereikte het droevige nieuws dat Stef Van Den Bogerd plotseling is overleden op 20 juli. Stef was onder de naam Steve Bailey actief als muzikant, hij speelde diatonisch accordeon en gaf workshops. Daarnaast was hij betrokken bij de organisatie van het Belgische folkfestival Na Fir Bolg en het Iers Sessie Festival in Nuenen. Stef Van Den Bogerd is 60 jaar oud geworden.

Stefaan Van Den Bogerd, geboren op 10 april 1963, is afkomstig uit Oostmalle in de provincie Antwerpen, maar verhuist later naar Turnhout. Zijn artiestennaam is Steve Bailey en hij omringt zich met diverse muzikanten uit België en Nederland in de formatie Steve BaileyXL. Hij bezit een warme en diepe stem en is bijzonder bedreven op de traditionele diatonische accordeons. Daarnaast speelt hij ook gitaar. Bijna veertig jaar lang is hij ‘on the road’ in binnen- en buitenland, van kleine podia in gezellige pubs tot grote podia op festivals. Sinds enige jaren maakt zijn zoon Josse deel uit van zijn band en treden ze ook wel op als duo, Bailey & Son

Naast de muziek geeft Stef Van Den Bogerd ook workshops en is hij een graag geziene gast bij trekharmonicabijeenkomsten en sessies. Op social media meldt het Belgische festival Na Fir Bolg, dat in 1995 zijn eerste editie beleefde:

"We verloren een muzikale vriend en lid van de Na Fir Bolg familie …
Een dertigtal jaar geleden leerden we je kennen via een optreden op onze Ierse avond met Irish Cream. Jij stond heel letterlijk mee aan de wieg van Na Fir Bolg. Je mooie warme stem zullen we niet snel vergeten.
Je leven was doorspekt met muziek en heel veel gelegenheden om en rond het festival gaf jij mee vorm. Op veel avondmarkten en jaargangen zorgde je voor de muzikale omlijsting, zelf als Steve Bailey of in een andere setting.
Tijdens het vervelende coronajaar zorgde je met enkele muzikale vrienden voor een tuinconcert dat werd verspreid via sociale media. We wilden toen de verbinding met ons publiek niet kwijt, jij zorgde met je muziek dat het kon.
Vanaf het moment dat Na Fir Bolg groter begon te worden, werd het nodig om een stagemanager te hebben - jij nam deze taak op. Al enkele jaren coördineer je met verve de omgeving van het podium. Je rustige uitstraling en je ervaring als muzikant waren daarbij ongelooflijke troeven.
Net nu de drukte van het voorbije festival weer plaats maakt voor het gewone leven, komt het nieuws dat je bent heengegaan. Het slaat in als een bom, dit kan niet waar zijn… Je vertrok afgelopen editie nog tevreden met een glimlach en zei "Tot volgend jaar”.
Bedankt voor alles Stef, de Na Fir Bolg familie zal jou altijd in het hart dragen."

Maar ook in Nederland werkt hij graag mee om folkmuziek te promoten. Bij het Trekharmonicafestival in Veldhoven of bij het Iers Sessie Festival in Nuenen, dat hem als volgt omschrijft:

"Hij betekende zoveel voor ons: als sessietrekker op het sessiefestival, met mooie optredens van Steve Bailey XL en Bailey & son. Vanaf de eerste editie in 2018 was Stef met verve de vaste presentator van de Celtic Night en ook bij het Talentpodium raakte hij steeds meer betrokken. Door zijn warme persoonlijkheid, zijn folkweetjes en zijn wijze raad heeft hij een onwisuitwisbare indruk achtergelaten."

Op 20 juli is Stef Van Den Bogerd plotseling overleden tijdens zijn vakantie met zijn familie. Onderstaande foto werd gemaakt door Ronald Rietman tijdens de Celtic Night in Nuenen, afgelopen maart.


Stef Van Den Bogerd, 10 april 1963 - 20 juli 2023