Via Facebook bereikte ons het droevige nieuws dat de Duitse muzikant en zanger Thomas Friz is overleden. Hoewel hij ook solo en in andere projecten actief was is hij hier het meest bekend van het duo Zupfgeigenhansel, waarmee hij in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw furore maakte. Afgelopen jaar vierde het duo nog het 50-jarig bestaan. Thomas Friz is 73 jaar oud geworden.

Thomas Friz wordt op 5 maart 1950 geboren en hij groeit op in Stuttgart, waar hij als kind in een jongenskoor vooral spirituele liederen zong van klassieke componisten. Daar wordt zijn stem gevormd. Allengs leert hij ook wat instrumenten bespelen, waaronder fluit en gitaar. Zijn muzikale carrière begint solo, maar in 1972 loopt hij Erich Schmeckenbecher tegen het lijf en het klikt tussen de twee. Ze spelen op straat volksliederen voor voorbijgangers en worden pioniers van de nieuwe Duitse folkgolf, waar in andere landen met name glamrock en punk populair worden. 

Ze noemen zichzelf Zupfgeigenhansl (naar een verzameling volksliedjes die in 1909 verscheen) en worden beschouwd als de "Sex Pistols van de nieuwe volksmuziekscene". Hun liedjes steken ze in een fris, brutaal jasje, waarmee ze heel wat aanhang krijgen, niet alleen in Duitsland maar ook hier in Nederland. Hun eerste elpee Volkslieder verschijnt in 1976, ze komen regelmatig op de Duitse tv en er worden meer dan een miljoen exemplaren verkocht van hun albums. Tien jaar later komt er een eind aan alle optredens en gaan beide heren hun eigen weg in de muziek.

Thomas Friz maakt vervolgens onder meer nog een programma met Jiddische liedjes en een album met liedjes en teksten van dichters die vervolgd werden tijdens de nationaal-socialistische periode in Duitsland. In 2006 is er een prijs voor het album Seeds of Peace, een dubbel-cd die ook wel bekend staat als de Passendale Suite 2, waaraan naast Friz ook Coope, Boyes & Simpson, June Tabor, Koen De Cauter, Patrick Riguelle, Willem Vermandere en Bram Vermeulen meewerkten.

In 2022 komen Thomas Friz en Erich Schmeckenbecher weer bij elkaar om het 50-jarig bestaan van Zupfgeigenhansl te vieren. Dat doen ze onder meer met een nieuwe single en een heruitgave van het oudere werk van het duo in een cd-boxset (ook te beluisteren via streamingdiensten). En voor het eerst in jaren staan ze weer samen op een podium.

Op de Facebookpagina van Zupfgeigenhansl wordt het nieuws van het overlijden van Thomas Friz als volgt bekendgemaakt:
"In tiefer Trauer teilen wir mit: Eine der großen Stimmen des Folk ist für immer verstummt."

Thomas Friz 1950 - 2023
Thomas Friz, 5 maart 1950 - 29 augustus 2023