Attente lezers melden ons het droevige bericht dat Bruce Guthro overleden is. Deze Canadese singer-songwriter was jarenlang leadzanger en gitarist van de Schotse folkrockband Runrig. Bruce Guthro is enkele dagen na zijn 62ste verjaardag overleden aan de gevolgen van kanker.

Bruce Guthro is geboren op 31 augustus 1961 op Cape Breton Island in de Canadese provincie Nova Scotia. Hij is het zevende kind van in totaal negen. Op zijn 17de gaat hij het huis uit om in de uraniummijnen in Saskatchewan te gaan werken. Als hij later terugkeert naar Cape Breton Island zoekt hij daar een baan in de kolenmijnen, maar vindt dat niet en begint vervolgens in lokale clubs en pubs op te treden als muzikant.

In 1994 brengt hij zijn solo-album Sails To The Wind uit. Drie jaar later bereikt hij voor het eerst de nationale hitlijsten en krijgt hij een East Coast Music Award (ECMA) als Songwriter of the Year voor het nummer Fiddle & Bow, dat op het album Boundaries van Natalie MacMaster verschijnt. Hij komt bij platenlabel EMI terecht en sleept een gouden plaat in de wacht met de langspeler Of Your Son (1998), er worden 50.000 exemplaren verkocht. De prijzen rijgen zich vervolgens aaneen. 

Ondertussen heeft zanger Donnie Munro de Schotse folkrockband Runrig verlaten om een carrière in de politiek te beginnen en is de groep op zoek naar een vervanger. Bruce Guthro doet auditie en wordt ingelijfd, hij neemt ook zijn akoestische gitaar mee naar de groep en hun eerste optreden is in 1998 in Denemarken. Niet alle fans zijn gelukkig met zijn komst, omdat zijn stem veel lichter is dan die van Munro en hij niet in het Gaelic kan zingen. Anderen zijn van mening dat de band zich hierdoor op een andere manier kan ontwikkelen. De band blijft vervolgens nog ruim twintig jaar bestaan, de Gaelic zangpartijen worden overgenomen door bassist Rory MacDonald. Met Guthro in de gelederen is er eerst een dip in hun populariteit, maar het tij keert met The Stamping Ground (2001). Er worden nieuwe fans gevonden, met name op het Amerikaanse continent dankzij hun nieuwe Canadese frontman. In totaal brengen ze met Guthro een achttal albums uit op hun eigen Ridge label tot ze in 2017 aankondigen dat ze gaan stoppen en een jaar later nemen ze met een laatste tour afscheid van hun publiek. 

Maar ondanks het wereldwijde toeren en het succes met Runrig blijft Bruce Guthro in Nova Scotia wonen. Hij blijft zijn solowerk uitbrengen, treedt op met jong Canadees talent, organiseert songwriter circles en maakt zelfs een tv-programma, Songwriters Circle, waarvan hij ook de gastheer is. Hij schrijft nummers met zijn zoon Dylan voor diens album All That's True (2012), dat gelijk in de prijzen valt. Ook dochter Jodi Guthro volgt in de voetsporen van haar vader als singer-songwriter. 

Er werd hem eens gevraagd wat hij nou het leukste deel vond van zijn muzikantenbestaan, zijn antwoord luidde: “Give me a guitar, a chair, and a few hundred people who want to listen to my songs and I’m as happy as I could ever be on stage.

Op 5 september overleed Bruce Guthro aan de gevolgen van kanker. Op hun Facebookpagina meldt de band Runrig: "Everyone associated with Runrig is heartbroken at the loss of a dear friend and such a special musical colleague." Ze hebben hun omslagfoto op zwart gezet. Onderstaande foto is afkomstig van de Facebookpagina van Bruce Guthro.

bruce guthro
Bruce Guthro, 31 augustus 1961 - 5 september 2023