Image
Liederjan, links Anselm Noffke

De Duitse zanger/muzikant Anselm Noffke is vorige maand overleden. De 57-jarige noordduitser was al enige tijd ernstig ziek. Hij was in 1975 mede-oprichter van de Duitse folkgroep Liederjan.


Noffke leerde als kind in zijn geboorteplaats Kiel viool spelen en kwam via een kerkkoor in een skifflegroep om vervolgens verslingerd te raken aan Ierse muziek. Hij speelde viool, mandoline, tuba en draailier. Voor Liederjan schreef hij veel teksten die varieerden van zowel komisch als maatschappijkritisch tot filosofisch. Met Liederjan nam Anselm Noffke 19 albums op waarvan de eerste in 1976 Live aus der Fabrik en de laatste afgelopen jaar Wir Drei.
Kort voor zijn overlijden stond hij nog op het podium in een kerstprogramma. De droge humor die hij graag hanteerde vergezelde hem toen ook nog. Hij verkleedde zich tijdens het concert geregeld, dan weer als engel, dan weer als moeder Maria. Hij kon vanwege zijn ernstige ziekte al enkele maanden niet meer het volle pond leveren in de groep, die dan ook versterkt werd met Hanne.
Liederjan bestond naast Noffke uit Jürgen Leo en Jörg Ermisch. Zondag 14 december overleed hij. Vier dagen later namen vrienden en bekenden afscheid tijdens een dienst in de dorpskerk van Schenefeld. zie ook www.liederjan.com,