Ruben Gonzales (pianist Biena Vista Social Club) overleden

De Cubaanse pianist Ruben Gonzalez, pianist van de beroemde Buena Vista Social Club, is gisteren overleden in Havana. Hij was 84. Dat heeft zijn weduwe gemeld. Ruben Gonzalez stierf aan de gevolgen van een beenderziekte. Hij had ook ademhalings- en nierproblemen.

Ruben Gonzalez werd in 1919 geboren in Santa Clara. Naast muziek studeerde hij ook geneeskunde. In 1940 vestigde hij zich in Havana en koos hij definitief voor de muziek. Hij werd in Cuba bekend als 'de pianoman'. In de jaren veertig en vijfig speelde hij onder meer in het populaire Cabaré Tropicana en de orkesten van Arsenio Rodríguez en Enrique Jorrín.

Internationale bekendheid kreeg Ruben Gonzalez dankzij zijn medewerking aan het muziekalbum ,,Buena Vista Social Club'' uit 1997, dat geproduceerd werd door de Amerikaanse lebvende gitaarlegende Ry Cooder, en door zijn medewerking aan de gelijknamige film van Wim Wenders uit 1999. De leden van de Club worden beschouwd als de reizende ambassadeurs van de Cubaanse cultuur.

In juli van dit jaar overleed een ander bekend lid van de Buena Vista Social Club, de Cubaanse zanger Compay Segundo. Hij was 95.