Amerikaanse zanger Johnny Cash (71) overleden

De legendarische Amerikaanse countryzanger Johnny Cash is vrijdag (12/09/03) in zijn woonplaats Nashville in de staat Tennessee overleden. De manager van de beroemde zanger zei dat hij in een ziekenhuis is overleden, aldus de Britse tv-zender BBC.

Cash was al enige tijd ziek. Hij was opgenomen wegens buikklachten en diabetes. Gisteren nog verscheen het bericht dat hij uit een ziekenhuis in Los Angeles was ontslagen en dat Cash weer van plan was de studio in te duiken voor de opnamen van een nieuw album. Maar vanochtend verklaarde zijn manager Lou Robin: ,,Johnny is overleden aan de gevolgen van diabetes die leidden tot ademhalingsproblemen''.

De zanger kwakkelde al lange tijd met zijn gezondheid. In de jaren tachtig onderging hij een hartoperatie. De afgelopen jaren werd hij meerdere malen opgenomen wegens problemen aan de luchtwegen en longontsteking. In de jaren negentig werd bekend dat hij leed aan een ziekte die het zenuwstelsel aantast.

ICOON
Cash is een icoon in de geschiedenis van de Amerikaanse countrymuziek. The Man in Black was een van de grootste countrysterren aller tijden. Zijn ogenschijnlijk eenvoudige rauwe muziek en zijn sonore stem kenmerkten zijn stijl. Hij heeft in totaal elf Grammy's gewonnen en heeft de eer zowel tot de Country Music Hall of Fame en de Rock and Roll Hall of Fame te zijn toegelaten. De laatste jaren klonk zijn muziek steeds folkier. Hij verkocht meer dan 50 miljoen platen.

Hij begon zijn carrière in de jaren vijftig met songs als I walk the Line en Ring of Fire. Zijn vrouw June Carter Cash, met wie hij sinds 1968 was getrouwd en met wie hij veel liedjes heeft opgenomen, overleed in mei. In februari won hij nog een elfde Grammy voor zijn song Give my love to rose. In juli kreeg hij zes nominaties voor de MTV Music Awards, waaronder die in de categorie Beste artiest voor zijn versie van Hurt, oorspronkelijk een nummer van Nine Inch Nails.

KATOENPLANTAGE
Cash wordt als J.R.Cash geboren op 26 februari in 1932 als zoon van een straatarme boer in Arkansas. Hij werkt met zijn ouders op en katoenplantage. Hij werd geïnspireerd door zijn moeder die op de velden zong. Na zijn middelbare school nam Cash talrijke jobs in de industrie aan en ging naar het leger, dat hem naar Landsberg (Duitsland) bracht. In die diensttijd richtte hij de band "Landsberg Barbarians" op.

In 1954 keerde Cash terug naar de VS, trouwde en ging in Memphis wonen. Terwijl hij als verkoper werkte, probeerde hij in de muziekwereld door te breken. Cash deed in 1954 audities bij Sun Records. Hij mocht gospel- en countrynmmers zingen onder dat label. Een jaar later bracht hij met The Tennessee Three zonder succes het album Hey Porter uit. De opvolger Cry, cry, cry haalde wél de hitlijsten. Van de single I Walk The Line werden twee miljoen stuks verkocht en het nummer bleef 43 weken lang in de hitlijsten staan.

Eenmaal bekend veranderde Cash van platenmaatschappij. Vanaf 1958 begon hij voor Columbia Records te zingen en kreeg hit na hit. Cash kon eind jaren '50 het succes niet meer aan en zocht zijn toevlucht in drank en andere drugs. In de jaren zestig komt de ommekeer. The Man in Black ontdekt het woord van God. De bijbel en zijn huwelijk met zangeres June Carter helpen hem er boven op.
Ook commerciëel gaat het goed. Hij won in '68 twee Grammy's voor zijn album Johnny Cash Live at Folsom en scoorde in '69 opnieuw een hit met A Boy called Sue.

Vanaf de jaren '70 sukkelt Cash met zijn gezondheid. Hij onderging een zware hartoperatie, maar herstelde snel en maakte zijn comeback in westernfilms en tv-series.

Cash sloot in '93 een platencontract met Rick Rubin, bekend van zijn werk met rap- en alternatieve rockbands. In datzelfde jaar zong hij het slotnummer van U2's Zooropa-plaat in. Vanaf de albums American Recordings en Unchained ('96) coverde Cash meer nummers van rockmuzikanten zoals Beck en Soundgarden. Zijn muziek klonk steeds folkier i.p.v. country-achtig.

In de herfst van 1997 maakt Cash bekend dat hij lijdt aan het Shy-Drager Syndroom, een progressieve ziekte die het zenuwstelsel aantast, vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson. Eind 1998 wordt een longonsteking hem bijna fataal. Maar dat weerhoudt hem er niet van om platen te blijven maken. In 2000 verschijnt Solitary Man en twee jaar later levert hij The Man comes Around af.