Image

Overleden Clash-zanger Joe Strummer
inspireerde (en speelde in) The Pogues

Joe Strummer, de zanger van de vermaarde Britse punkband The Clash, is op 50-jarige leeftijd aan een hartinfarct overleden. The Clash heeft met Strummers aanpak folkgroepen als The Pogues en The Whisky Priests beinvloed. De muziek van The Clash ging verder dan de drie-akkoorden-punk, doordat Strummer invloeden uit reggae, dub, rockabilly en pop toeliet.

Strummers echte naam was John Graham Mellor. Hij werd geboren in de Turkse hoofdstad Ankara als zoon van een Britse diplomaat. Hij speelde begin jaren '70 in rockgroepjes als The 101'ers. In '76 was Joe Strummer getuige van een concert van de Sex Pistols. Kort daarna richtte hij The Clash op.

Tijdens een van de eerste concerten van Clash, die er nogal ruig aan toe gingen, stond op de eerste rij in het publiek de dan 19-jarige Shane MacGowan. Shane werd door een meisje met een kapotte fles verwond aan zijn hoofd. Hevig bloedend werd hij gefotografeerd. Met die foto haalt MacGowan voor het eerst - en zeker niet voor het laatst - de kranten. Onderschrift in de Engelse boulevard-pers: Deze jongeman werd tijdens het concert een oor afgebeten….

Politiek geëngageerd
The Clash ontpopte zich tot een van de belangrijkste punkbands. De groep werd wereldwijd bekend met Strummer-songs als London calling en Should I stay or should I go. Strummer wordt beschouwd als één van de toonaangevende musici van de Britse popscène in de jaren tachtig. Hij was politiek geëngageerd met een uitgesproken links gedachtengoed. Billy Bragg zei daar gisteren over: Met zijn politieke teksten heeft Strummer een hele generatie geïnspireerd.
Strummer verliet The Clash in 1986. Kort daarna viel de band uit elkaar.

The Pogues
In de jaren daarna maakte hij onder meer deel uit van The Mescaleros en speelde hij regelmatig samen met de folkpunkgroep The Pogues. Strummer verving geregeld Shane MacGowan als die weer eens vanwege 'gezondheidsredenen" verstek moest laten gaan.

Eind 1991 was dat bijvoorbeeld het geval bij een concert van The Pogues in Brixton. The Daily Telegraph schreef over dat conert ondermeer:
…Their show at the Brixton Academy, while enjoyable, did seem to lack that certain something. On the other hand, touring as "The Pogues with Joe Strummer", they appear to have gained a disconcerting air of professionalism. The lead vocals are now shared between four members of the band as well as ex-Clash leader Strummer, and this gave the band a more cohesive feel...

Een jaar later maakte de Pogues een tournee door Japan zonder MacGowan, maar mét Strummer. De Japanse krant The Daily Yomiuri:
…Strummer rewarded the many Clash fans in attendance with a few of the group's best-loved numbers, such as "London Calling," which was diminished in power not
one iota by the mostly acoustic backing. The crowd went wild--a little too wild, in
the case of at least one punk partisan, who was ejected by a gaggle of security guards….
en:
…A highlight of the show was "Straight To Hell," the Clash song about the plight of the Amer-Asian children of the Vietnam War. Bathed in red light and enshrouded in fog, Strummer sang with a voice strained with emotion, while Ranken tapped out a pattering beat on the drums and Finer cranked his resonating hurdy-gurdy….

Bono
Strummer was afgelopen jaren nog bijzonder actief. Hij deed solo-projecten en trad enkele keren op als acteur in films. Kort voor zijn dood werkte hij met onder anderen Bono en Dave Stewart aan een nummer over aids, dat over twee maanden voorgesteld zou worden op een aids-benefiet van Nelson Mandela.
De benefiet wordt gehouden op het Zuidafrikaanse Robbeneiland, waar Mandela lang gevangen werd gehouden. De song zou 48864 heten, naar het gevangenen-nummer van Mandela. U2-zanger Bono toonde gisteren dan ook verbijsterd door het plotselinge overlijden van Strummer. "The Clash was de grootste rockband aller tijden", reageerde hij.