Image

Harpist Derek Bell van The Chieftains plotseling overleden

Derek Bell, de harpist van die krasse knarren van de Ierse folk, The Chieftains, is tijdens een toernee door de VS, afgelopen donderdag plotseling gestorven. De 67-jarige Bell was herstellende van een lichte operatie.

Bellj speelde al vanaf 1974 bij The Chieftains en ontwikkelde zich in de loop der jaren tot de komiek van het gezelschap. Hij cultiveerde zijn in het oog lopende verschijning, de ogenschijnlijk serieuze klassieke muzikant. Elk concert sprong hij tot grote hilariteit van het publiek, wel eens uit de band. Met zijn harpspel voorzag hij de muziek van Paddy Mollony cs van een klassiek tintje. Ondanks dat hij graag met zich liet lachen, was Derek Bell een zeer getalenteerd musicus, die met zijn spel de sound van The Chieftains een uplift gaf.

Naast harp bespeelde hij ook, dulcimer, hobo hoorn, harpsichord, mediaeval harp, Kurzweil synthesizer, orgel. piano, keyboard & timpán. Dit laatste instrument - vergelijkbaar met een cymbalom - stamt uit de oudheid en is speciaal voor Bell gereconstrueerd omdat hij de hammered dulcimer zo goed beheerste.

Klassiek geschoold
Derek Bell groeide op in Belfast, waar hij in 1935 het levenslicht zag. Op zijn twaalfde schreef hij al zijn eerste muziekstuk. Hij studeerde aan het Royal College of Music en volgde lessen in zowel Europa als de Verenigde staten bij gerenommeerde docenten als Leon Goossens en Madam Rosina Lhevinne. Als klassiek geschoolde muzikant speelde hij bij het Royal Philharmonic Orchestra en symphonie-orkesten van Pittsburgh, Moskou, Londen en Budapest. Ook speelde hij hobo en hoorn in het American Wind Symphony Orchestra. Hij componeerde piano-sonates en een symphonie voor orkest.

Hoewel Derek vooral bekend is vanwege zijn harpspel is hij daar pas op zijn dertigste mee begonnen. Hij nam les bij Sheila Larchet-Cuthbert. In 1965, werd hij lid van het BBC Northern Ireland Orchestra. De Belfast Academy of music lijfde hem in als docent op harp.

De full-time carrière bij The Chieftains begon met zijn medewerking aan het album The Chieftains 4 in '74. Daarvóór had hij al enkele keren op gast-basis composities van Turlough O'Carolan met de Chieftains gespeeld. Bell heeft dus zo'n dertig jaar met The Chieftains opgetreden. In het begin beperkten ze zich tot traditionele Ierse muziek, maar The Chieftains hebben ook tal van cross-over projecten gerealiseerd.

Ze werkten samen met grootheden uit de pop- wereld- en countrymuziek. Een bekend samenwerkingsverband was dat met Van Morrison, wat het legendarische album Irish Heartbeat opleverde. Nog geen maand geleden rondden ze een cd af met Amerikaanse bluegrassmuzikanten. Derek Bell werkte mee aan zo'n dertig Chieftains-cd's en aan cd's van muzikanten als Mark Knopfler. Zelf nam hij negen solo-cd's op, de meesten op harp, maar ook een piano-album.