Oktober 1999 opende een nieuwe poppodium in Nederland haar deuren; de Groene Engel in Oss, Noord-Brabant. Twee folkliefhebbers, Jules van Son en Henk van de Haterd spraken met het management met het verzoek het folkmuziek te stimuleren door middel van een maandelijkse folkcafé. Daarop startten de twee heren in april 2000 hun eerste folkcafé en op 4 april a.s. vieren ze het 10-jarig bestaan.

Traditioneel is het folkcafé in Oss altijd op de eerste zondag van de maand om 16:00 uur met altijd gratis entree, afgezien de zomermaanden. De folkcafé's trokken vele bands uit Nederland, o.a. Fungus en Travak, aan maar ook uit België, zoals Blunt, Crossroads en Moragh.
 
Intussen zijn er al 85 folkcafé's geweest, afgewisseld met een Folk-DJ en zelfs al enkele folkbals, daar kwam Oss ook niet onderuit. Bij gelegenheden werden er ook in de grote zaal concerten georganiseerd waarbij het wat internationaler werd. Buiten de Nederlandse bands Ogham, Fungus, Omnia en Rapalje kwamen er Moragh (B), Fievklang (D), John Wright (UK) en Transsylvanians (H). Zodoende is er een variatie aan folkmuziek voorbij gekomen, zoals het Keltische, Americana, Vlaams, Bourdon en zelfs Spaans.
 
Op hun vernieuwde website www.ossensia.nl/folk staat een 10 jarig overzicht van alle afgelopen folkcafé's en concerten, met een keur aan foto's. Tevens is er de mogelijkheid om mee te doen aan een log.
 
Het 10 jarig bestaan is dan ook op 4 april 2010 met de band Easnadh.