In hun nieuwe programma Hobo Signs & Railroad Lines duikt de Zeeuwse band Champagne Charlie in de traditie van de Amerikaanse hobo's. Op hun muzikale reis komen nummers voorbij van onder meer Blind Willie McTell, Woody Guthrie, Hank Williams en Bob Dylan.

De Zeeuwse roots ‘n’ bluesband Champagne Charlie is een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Al bijna 22 jaar haalt dit zestal doorgewinterde muzikanten vergeten pareltjes uit de Amerikaanse rootsmuziek van onder het stof. Met behulp van een arsenaal aan snaarinstrumenten, vakkundig bespeeld door Geert de Heer en Theo de Koning, het diep in de traditie gewortelde harmonicageluid van Gait Klein Kromhof en een oerdegelijke basis die wordt gelegd door Peter Bout op contrabas en Peter Lenselink op een reeks percussie instrumenten, creëert de band een herkenbaar, eigen geluid. Zanger Sjef Hermans fungeert tijdens live opredens tevens als muzikaal reisleider. Een optreden van CC wordt gekenmerkt door een enorme variatie, spelplezier en gevoel voor traditie. In hun nieuwe muzikale programma Hobo Signs & Railroad Lines volgt de band aan de hand van een wagonlading traditionele en meer recent geschreven songs het spoor van de “hobo’s” en de “boomers”, Amerikaanse zwervers, die zich veelvuldig verplaatsten aan boord van goederentreinen. Naast werk van obscure zangers als “The Texas Drifter” Goebel Reeves, Blind Willie McTell en Blind Blake, komen tijdens het programma ook bekendere songs van Charlie Poole, "Singin’ Brakeman" Jimmie Rodgers, Hank Williams, Woody Guthrie en Bob Dylan voorbij. Uitgangspunt is het door John Prine geschreven Hobo Song, waarin hij zich afvraagt waar alle hobo’s toch zijn gebleven: “Tell me where have all the hobo’s gone to, I see no fire burning down by the rusty railroad tracks…”. Hobo Signs & Railroad Lines neemt u mee op een muzikale reis door het weidse, Amerikaanse landschap. Het ene moment aan boord van een stapvoets rijdende “freight train”, het andere moment zwervend langs eindeloze, stoffige “dirt roads”. Kris Kristofferson vatte het bestaan van de hobo in zijn Me & My Bobby McGhee kernachtig samen: “Freedom’s just another word for nothin’ left to lose…..”

champagne charlie, foto jan van den berg

Een recensent van het toonaangevende Amerikaanse muziekblad Sing Out! schreef over Champagne Charlie’s meest recente cd Waitin’ On Roosevelt: “They do what they do very well, with some superb playing, deft arrangements and singing that sounds as American as anyone you’ll ever hear.” Ook de hoofdredacteur van het Nederlandse bluesblad Block was in zijn recensie van hetzelfde album zeer lovend: “Ooit zal duidelijk worden dat dit werkstuk van Champagne Charlie thuishoort in de top-10 van Nederbluesalbums aller tijden en dat het zeker in de sector ‘akoestisch’ tot de beste blues behoort die binnen onze dijken is vastgelegd.”

Voor meer info over Champagne Charlie en boekingen zie: www.champagnecharlie.nl.