Blue Dew is een folkband die nationaal bekendheid geniet dankzij voorstellingen waarin Ierse en Amerikaanse muziek gecombineerd worden met verhalen en beelden. Na de succesvolle theatervoorstellingen The Long Journey Home en Roasted Barley is Blue Dew momenteel in theaters te zien met de voorstelling Little Whisky Child, maar de groep heeft ook speciaal voor kinderen het programma Tales For The Ever-Young.

Little Whisky Child is een programma met een speelfilm, livemuziek en een verhaal dat zich afspeelt ten tijde van de Amerikaanse drooglegging. Een Iers drankdrama dat niet bedoeld is voor kinderoortjes...

Afgelopen jaar trad Blue Dew ook een aantal keren op met de kindervoorstelling Tales for The Ever-Young. Optreden voor kinderen gaf de muzikanten zoveel speelplezier en enthousiaste reacties, dat Blue Dew deze kindervoorstelling nog veel vaker wil gaan opvoeren. John Beumer, verteller en contrabassist: “In Tales for The Ever-Young is een interactie ontstaan tussen de verteller, de kinderen en de muzikanten. Dit blijkt naast het optreden met Little Whisky Child een hele leuke afwisseling voor ons te zijn. Daarbij hebben wij ontdekt dat beide programma’s in het theater prima te combineren zijn: ’s middags de kindervoorstelling en ’s avonds onze voorstelling Little Whisky Child.

John Beumer vertelt hoe Tales for The Ever-Young tot stand is gekomen: “We merken al jaren dat, ondanks dat onze voorstellingen echt bedoeld zijn voor volwassenen, er toch wel eens kinderen in het publiek zitten. Ik vraag mij dan af of ze ‘s nachts niet naar gaan dromen van alle Ierse ellende die ze gezien en gehoord hebben. Daarom vertel ik dan na afloop van de voorstelling een grappig kort verhaaltje over een Iers kaboutertje. We merkten echter dat er ook volwassenen zijn die bij dit kinderverhaaltje net zo meeleven als het jeugdige publiek. Dit bracht ons op het idee een voorstelling te maken met muziek en Ierse verhalen voor kinderen én volwassenen ‘die nog kind durven te zijn’.

De verhalen van Tales for The Ever-Young
The Ever-Young zijn de bewoners van het land van de eeuwige jeugd: Tir-na-nog. Hier wonen, hoog in de bergen, in een Iers gezin, het meisje Molly O’ Donahue en haar broertje Timothee.  Molly O' Donahue is een slim meisje, maar zij heeft nog nooit een verhaal verteld. Oh nee, daar is ze veel te verlegen voor. Molly beleeft een spannend avontuur waardoor ze haar vertelangst overwint. John Beumer: “Dit verhaal over Molly heb ik gekregen van  Norah Dooley, een Amerikaanse vertelster uit Michigan. Haar grootvader was een Ier die, toen hij jong was, van Ierland naar Amerika emigreerde, aankwam in New York en lopend naar Michigan reisde. Hij vertelde zijn kleinkind Norah dit verhaal. Ik gebruik het graag -net als Norah doet op Amerikaanse scholen- om kinderen over hun verteldrempel te helpen.

Het verhaal ‘Het Ierse Kaboutertje’ heeft ook een plek in de voorstelling gekregen: "Dankzij een aantal fijne verteltips van Eric Borrias, die onze voorstelling begin vorig jaar heeft gezien, is Timothee, de jongen die zo graag een Ierse kabouter wil zien, het broertje geworden van Molly. De van oorsprong losse verhalen vormen nu één doorlopende voorstelling. Timothee is, in tegenstelling tot zijn zusje, helemaal niet verlegen. Hij is juist nergens bang voor.”

Twee voorstellingen op één dag
De verhalen van Tales for The Ever-Young en Little Whisky Child worden muzikaal begeleid door muzikanten van Blue Dew. Marius Klein, muzikant en manager: “De muziek van de kindervoorstelling hebben we samengesteld uit de muziek die we hebben geschreven voor Little Whisky Child. Wat er qua instrumenten bij Tales for The Ever-Young op het podium staat, gebruiken we dus ook in onze voorstelling Little Whisky Child. Hierdoor kunnen wij theaters een aantrekkelijk aanbod doen: een kindervoorstelling en een voorstelling voor volwassenen op één en dezelfde dag. Dan spelen we ’s middags Tales for The Ever-Young voor de kinderen en ‘s avond Little Whisky Child voor de ouders. Moeten ze wel even oppas regelen natuurlijk!

Wie meer wil weten over Blue Dew kan terecht op: www.bluedew.nl.

De Ierse kabouter, getekend door Charlotte Dematons

Bij de illustratie:

De illustratie ‘Het ‘Ierse kaboutertje’ is speciaal voor John Beumer getekend door Charlotte Dematons. Zij illustreerde o.a. ook de nieuwe uitgave van De sprookjes van Grimm en zij heeft veel prentenboeken gemaakt die bekend zijn bij de jeugd. Denk aan ‘De grote gele ballon’, ‘Sinterklaas’ e.v.a.