In Muziekcentrum De Toonzaal in Den Bosch staan in seizoen 2012/2013 drie folkconcerten op het programma. Programmeur Noël Josemans ging op zoek naar goede traditionele muzikanten en heeft mooie namen weten te strikken: Gilles Chabenat & Didier François (16 sept), Griff Trio (16 dec) en Tremolo (27 apr, primeur voor Nederland!). Er kan al gereserveerd worden.

Sinds 2005 wordt onder de naam Muziekcentrum De Toonzaal klassieke en actuele muziek, jazz en wereldmuziek uitgevoerd in een kleine, sfeervolle concertzaal die gehuisvest is in een oude Bossche synagoge. Muziekcentrum De Toonzaal programmeert actueel, onderscheidend, met onderlinge verbanden en met een hoogwaardig niveau. Diversiteit is het handelsmerk: jaarlijks vinden circa 120 concerten plaats waarin alle klassieke stijlen aan bod komen, maar ook hedendaagse muziek, jazz, wereldmuziek, kinder- en lunchconcerten. De locatie behoort, mede vanwege zijn intieme sfeer en prachtige akoestiek, ook voor topensembles en -musici tot een van de meest favoriete podia in Nederland. Een afwisselende programmering zorgt automatisch voor een zeer gevarieerd publiek.

Programmeur Noël Josemans is nog jong, maar niet nieuw in het folkwereldje, in 2006 leerden we hem kennen als 18-jarige mede-organisator van het BoschBal en hij bleek ook zelf muzikant te zijn, maakt onder meer deel uit van de formatie RAMA. Voor De Toonzaal ging hij op zoek naar mooie luistermuziek en hij is blij dat hij hier mag programmeren, vertelt hij via de mail: "Het is vrij uniek dat De Toonzaal juist in zogenaamd onzekere tijden gaat investeren in een nieuwe tak binnen hun aanbod. Juist nu Vlaanderen bezuinigt op folkpodia, en de Nederlandse folkpodia het ongetwijfeld moeilijk zullen hebben, gaat De Toonzaal in op mijn verzoek om folk te gaan programmeren."

Er wordt begonnen met een reeks van drie concerten. Opvallend is dat De Toonzaal specifiek de wens heeft uitgesproken om traditionele muziek te programmeren en niet naar cross-overs te zoeken, wat je wel zou verwachten van een jazz georiënteerd podium. De Toonzaal wil juist traditionele muziek laten zien met traditionele instrumenten, maar wel van hoge kwaliteit. Met het boeken van de internationale topnamen Gilles Chabenat & Didier François (F, B), Griff Trio (B) en Tremolo (NL, Ier) heeft Josemans dat doel alvast bereikt, nu is het zaak om publiek te trekken en ervoor te zorgen dat dit initiatief in een volgend seizoen kan worden voortgezet en er wellicht zelfs meer folkconcerten kunnen worden geprogrammeerd. 

De prijs hoeft alvast geen beletsel te zijn, de concerten kosten slechts €12,50 (lager dan andere concerten) en heel belangrijk: jongeren mogen gratis (t/m 18 jaar) of met een mooie korting naar binnen, kijk hier voor de voorwaarden. De optredens beginnen telkens om 20:00 uur. Men kan NU beginnen met reserveren via de site! Vooral het eerste concert zal de interesse wekken van het vaste klassieke muziek publiek van de Toonzaal, wees er dus als folkliefhebber snel bij!

De drie concerten in 2012/2013:

Zo 16 sep: Duo Gilles Chabenat - Didier François (topklasse draailier en nyckelharpa)

De samenwerking van Didier François en Gilles Chabenat werpt al een tiental jaar haar vruchten af in de vorm van optredens en opnames. De passionele dialoog van twee emblematische instrumenten uit de Franse en Zweedse traditie, de draailier en de nyckelharpa, is enerzijds traditioneel of wetenschappelijk, anderzijds luchtig en geaard. Deze instrumenten vinden hun oorsprong in de middeleeuwen. In de 19e eeuw zorgde de Franse aristocratie voor een nieuwe benadering van de draailier. Na een lange tijd in de vergetelheid doken de instrumenten dankzij de folk-revival in de jaren zeventig terug op. Dankzij technische vooruitgang en competente bouwers worden ze geherwaardeerd, zodat een nieuwe generatie muzikanten en componisten met deze instrumenten de muzikale taal van vandaag kan spreken.

Didier François & Gilles Chabenat
Zo 16 dec: Griff Trio (geniaal doedelzak trio met Winters programma)

Griff blaast het stof weg van oude mythes over doedelzakken; "Pipes but no kilt", zeggen ze.... De drie blazers geven zich helemaal bloot met behulp van een leger balgen, buizen van elk formaat en de gevulkaniseerde stembanden van Raphaël De Cock. Een unieke combinatie van Vlaamse, Ierse  en Franse doedelzakken, geen Schotse dus! Met wintertradities als inspiratie raakt hun spel qua klank en harmonie zowel oude als meer hedendaagse muziek. Je zult misschien denken: drie doedelzakken, is dat geen herrie? Maar het Griff Trio weet hun muziek met deze instrumenten subtiel en spannend te houden.

Griff Trio
za 27 april: Tremolo (Talent van eigen bodem met Ierse meesters: een primeur voor Nederland)

De Ierse traditionele muziek kent een lange en rijke geschiedenis met een Keltische oorsprong. Eeuwenoude melodieën zijn van vader op zoon overgedragen, maar ook in de afgelopen eeuw zijn er prachtige 'tunes' geschreven. In Nederland zijn maar weinig mensen actief in het beoefenen van deze muziek. Maar we beschikken over een groot talent op de Uilleann Pipes (Ierse doedelzak): Stijn van Beek. Hij speelde naast zijn eigen ierse projecten te gast op het album Guardians of the Clouds van bandoneonspeler Carel Kraayenhof, met wie hij verschillende optredens deed in binnen- en buitenland. Daarnaast speelde Stijn als gast mee met de rockband Moke tijdens Pinkpop en verschillende andere festivals. Nu wordt hij door Ierse grootheden gevraagd om samen te spelen, en zo ontstond de nieuwe band Tremolo. Deze formatie bestaat uit vier muzikanten die bepaald geen onbekenden zijn binnen de Ierse traditionele muziek scene. Ze vonden elkaar dankzij een gedeelde passie voor strak gespeelde melodieën. De muziek van Tremolo is innovatief en verfrissend, technisch hoogstaand en altijd vol gedrevenheid. Zeker dit laatste element maakt dat de groep tijdens live optredens het publiek weet op te zwepen met snelle jigs en reels en tevens een gevoelige snaar weet te raken met de langzamere stukken. Tremolo gaf de afgelopen twee jaar zeer succesvolle optredens in Ierland. Het optreden in het voorprogramma van de groep Lúnasa tijdens het Cork Folk festival was daarbij een hoogtepunt. In april 2012 bracht fiddler Donall Donnelly een CD uit, getiteld Tremolo, waarop alle leden van de band te horen zijn. Josemans en De Toonzaal halen deze talentvolle band voor het eerst naar Nederland.

Tremolo
Alle optredens vinden plaats in Muziekcentrum De Toonzaal, Prins Bernhardstraat 4-6, 5211 HE 's-Hertogenbosch. Kaarten kunnen besteld worden via de website: www.detoonzaal.nl, of op werkdagen van 10.00 tot 14.00 op telefoonnummer 073-6122123.