De Amerikaanse zangeres Kyle Carey kwam in 2012 voor het eerst naar Nederland en wist al gelijk wat mensen te overtuigen met haar debuut Monsongah. Zij is nu via Kickstarter een crowdfunding-campagne begonnen om haar nieuwe album North Star te financieren, ook Nederlandse fans kunnen haar helpen.

De Amerikaanse Kyle Carey is helemaal thuis in het Schotse Gaelic, maar mengt dit moeiteloos met de Schotse sporen die sinds pakweg 1650 door de massale emigratie nog steeds nadrukkelijk terug te vinden zijn op het Amerikaanse continent. Carey is niet alleen een begenadigd zangeres, maar speelt ook gitaar en fiddle. Het laatstgenoemde instrument bracht haar naar Cape Breton, waar ze de Cape Breton fiddlestijl geheel eigen heeft gemaakt. De ingrediënten voor Kyle Carey’s muziek worden gevormd door songs uit de American Folk Anthology, de poëzie van Louise McNeill, dichteres uit de Appalachen, en het luisteren naar de beste hedendaagse folk-muzikanten tijdens haar weekend baantje in Caffe Lena (in Saratoga Springs, NY).

De nummers voor haar tweede album North Star zijn al geschreven, Kyle Carey heeft Seamus Egan (oprichter van de bekende band Solas) bereid gevonden om de plaat te produceren, en kan in januari beginnen met de opnames als ze genoeg geld ophaalt. Wie haar daarbij wil helpen, kan dat via Kickstarter doen, kijk hier voor meer info.