Gisteravond zijn de BBC Radio 2 Folk Awards uitgereikt, dit keer waren er zelfs twee Lifetime Achievement Awards, eentje voor Clannad, de andere voor Martin Carthy. Verzamelaar Cecil Sharp werd als eerste toegevoegd aan de Hall of Fame en bij de reguliere prijzen mocht superband The Full English er twee in ontvangst nemen.

Dat zowel Clannad als Martin Carthy onderscheiden zijn met een Lifetime Achievement Award zal de folkliefhebbers niet verbazen. De Ierse band Clannad bestaat al zo’n 40 jaar en is bekend geworden door hun mix van traditionele en moderne folk. Hun muziek voor de tv-film Harry’s Game en de serie Robin of Sherwood bracht hen internationaal succes, waarna ze miljoenen albums verkochten. Afgelopen jaar verscheen, na een 15-tal jaar pauze als band, hun jongste studio-album Nadúr, opgenomen in de oorspronkelijke bezetting.

First Family of Folk, zo worden ze ook wel genoemd, Martin Carthy, zijn vrouw Norma Waterson, hun dochter Eliza Carthy. Hun invloed op de huidige Britse folk is nauwelijks te overschatten. Martin Carthy ontvangt de Lifetime Achievement Award nadat hij al vele malen eerder overladen is met lof, Bob Dylan beschreef hem ooit als ‘incredible’, Q Magazine roemde hem om zijn uitvoeringen, als schrijver en als verzamelaar en bewerker van oude folkliedjes. In 1998 kreeg hij zelfs al een lintje (MBE) voor zijn verdiensten voor de Britse muziek. Een Lifetime Achievement Award bij de belangrijkste Britse folkprijzen is dan ook volkomen terecht.

In 2014 wordt een Hall of Fame toegevoegd aan de BBC Radio 2 Folk Awards. Daarin worden personen geëerd die ooit zo'n bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de folkmuziek, dat ze blijvend indruk hebben gemaakt. De eerste naam die daarin terechtkomt is Cecil Sharp, die in het Victoriaanse tijdperk een sleutelfiguur werd in het verzamelen van oude liedjes en muziek, waarmee hij een van degenen was die de fundamenten legde voor een eerste Britse folkrevival in het begin van de 20ste eeuw.

De enige groep die twee Folk Awards in ontvangst mocht nemen is The Full English, deze superband is samengesteld door Fay Hield, die de opdracht kreeg van de English Folk Dance and Song Society om nieuwe arrangementen te maken bij stukken uit hun archief. Zij krijgt ondersteuning van Seth Lakeman (viool), Martin Simpson (gitaar), Sam Sweeney (diverse instrumenten, inclusief de nyckelharpa), Rob Harbron (concertina), Ben Nicholls (bas) en Nancy Kerr (viool, zang).

De winnaars (vetgedrukt) voor de BBC Radio 2 Folk Awards op een rijtje:

Folk Singer of the Year

Bella Hardy
Fay Hield
Lisa Knapp
Lucy Ward

Best Duo

Ross Ainslie & Jarlath Henderson
Josienne Clarke & Ben Walker
Catrin Finch & Seckou Keita
Phillip Henry & Hannah Martin

Best Group

Breabach
The Full English
Lau
Melrose Quartet

Best Album

Child Ballads – Anaïs Mitchell & Jefferson Hamer
The Full English – The Full English
Hidden Seam – Lisa Knapp
Vagrant Stanzas – Martin Simpson
Won’t Be Long Now – Linda Thompson

Horizon Award

Olivia Chaney
Josienne Clarke & Ben Walker
Greg Russell & Ciaran Algar
Georgia Ruth

Musician of the Year

Aidan O’Rourke
Will Pound
Martin Simpson
Sam Sweeney

Best Original Song

Love’s For Babies and Fools – Linda Thompson
None the Wiser – Chris Wood
Swimming in the Longest River – Olivia Chaney
Two Ravens – Lisa Knapp

Best Traditional Track

Codi Angor – Georgia Ruth
Les Bras de Mer – Catrin Finch & Seckou Keita
Mary Macdonald’s – Rant
Willie of Winsbury - Anaïs Mitchell & Jefferson Hamer

BBC Radio 2 Young Folk Award

Hattie Briggs
Gentlemen of Few
Granny’s Attic
The Mischa Macpherson Trio

Lifetime Achievement Award

Clannad
Martin Carthy

Good Tradition Award

Cambridge Folk Festival

 

Zie ook: http://www.bbc.co.uk/mediacentre/latestnews/2014/r2-folk-awards-winners.html