-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
De Belgische balfolkgroep Elanor bestaat nu precies een jaar en stelde zich eind 2013 al voor met een demo. Inmiddels heeft de groep wat optredens geregeld en schuiven ze tijdens de instructie voor het folkbal in Eindhoven graag even aan voor een babbeltje. Natuurlijk met een pot Duvel voor hun neus.

Normaalgesproken brengen ze Belgisch bier mee voor de podia waar ze optreden, vertelt accordeonist Bert Leemans, hier hadden ze vantevoren op de kaart gekeken en besloten dat het niet nodig was, café Wilhelmina heeft genoeg om uit te kiezen. Hij speelt in een negental formaties op dit moment (o.a. EmBRUN) en kent Thomas Hoste (draailier, Cecilia) al een aantal jaren. Ze zien elkaar regelmatig, onder meer bij het Boombal Festival dat elk jaar in Lovendegem bij Gent plaatsvindt, en het idee ontstaat om samen eens wat te gaan doen. Uiteindelijk wordt de daad bij het woord gevoegd en ze gaan op zoek naar medemuzikanten. Een daarvan is Bart Praet (fluiten, doedelzak), hij is vaak te vinden bij sessies in Gooik en componeert heel wat nummers bijelkaar; hoewel ook de anderen af en toe een deun bijdragen, zijn de meeste stukken van Elanor van zijn hand. Als hij er een klaarheeft stuurt hij die vervolgens door, “meestal als ik net een film zit te kijken”, grapt Thomas, waarop Bart laat weten dat hij hem graag redt van een romantische film met zijn lief. De sfeer zit er goed in bij de mannen.

Bert Leemans en Jelle Van Cleemputte
Om zich heen kijkend en luisterend bij optredens hebben ze gitarist Kuni Quintens ingelijfd bij de band en tenslotte was het nog even zoeken naar een bassist. Dat bleek wat lastiger, maar op een feestje bij Sophie Cavez (KV Express, Urban Trad, Dazibao, Montanaro-Cavez…) kwamen ze Jelle Van Cleemputte tegen. Jelle had thuis al wel eens platen van AedO of Kadril gehoord, dus folk was niet helemaal onbekend voor hem, maar met zijn conservatorium-opleiding (die hij volgend jaar hoopt af te ronden) speelde hij toch vooral jazz en pop, o.a. in de band Les Bandits de Belleville. Toen hij een eerste folkdeun kreeg opgestuurd was zijn eerste reactie “Oei!”, er zat een doedelzak in en dat was even schrikken, de draailier had hij toen nog niet eens gehoord. Toch toog hij naar een eerste repetitie met Elanor, waar hij tot zijn opluchting kon constateren dat het alleszins meevalt met de harde en scherpe tonen, en nu zoekt hij graag mee naar de juiste klanken. Want dat is wat Elanor nu doet, de mannen willen graag een goede live sound vinden en dat kan door zoveel mogelijk op te treden. Inmiddels waren ze al in Zwolle op een bal, gisteravond dus in Eindhoven, volgende maand staat Enschede op het programma, in juli volgt de Magic Fair in Limbricht en in augustus komen ze opnieuw naar Eindhoven, dan voor Parkfest, de opvolger van Folkwoods in het Philips De Jonghpark. Wie ze graag in België wil zien kan deze zomer terecht op Na Fir Bolg en Deerlycke.

Elanor
Muziek is duidelijk wat deze mannen drijft, over de vraag of er nog een andere gemeenschappelijke factor is tussen hen moeten ze even nadenken. Ze hebben niet alteveel tijd voor andere dingen, ze hebben hun werk, hun andere projecten, en dan kijkt Bert Leemans naar de tafel voor zich en constateert: “Een biertje!” Inderdaad, vijf Duvels worden met smaak naar binnengewerkt en dat gaat prima samen met muziekmaken. Hoewel Elanor op dit moment prioriteit heeft voor de vijf muzikanten staan hun andere projecten niet stil. Thomas vertelt dat Cecilia bezig is met een nieuwe cd, die moet over een week of vier klaar zijn en ook deze band staat op Parkfest. Ondertussen is het tijd geworden voor de mannen om het podium op te gaan om de dansers te gaan vermaken met hun deunen, die gevarieerd blijken. Een eigen geluid hebben ze ook, al was het maar omdat je niet vaak een dwarsfluit hoort in de balfolk. Maar dat is niet het enige, hoewel de bas in eerste instantie wat overheerst komen later in de set de melodieën mooi bovendrijven. Soms dynamisch, dan weer vol plezier met een polka of een fijne tarantella, maar ook is er regelmatig ruimte voor subtieler werk, waarbij de voetjes zachtjes over de vloer schuifelen. Hoewel iemand opmerkt dat de mannen wel heel serieus kijken wordt hun muziek goed gewaardeerd en er wordt vol enthousiasme op gedanst.

Meer weten over Elanor:
Website: www.elanormusic.be.
Facebook: https://www.facebook.com/elanormusic.