'MISTERO, Brabantse volksopera', vertelt het affiche. En het wordt een avond wervelend muziektheater, geënt op de legendarische MISTERO BUFFO van de Italiaanse theatermaker en Nobelprijswinnaar Dario Fo. Voor intimi: het stuk met de stokken. Natuurlijk, Mistero zit boordevol Italiaanse én Vlaamse volksmuziek en is vanaf oktober in diverse theaters te zien.

Jaren geleden reisde de Vlaamse theatergroep Internationale Nieuwe Scene er meer dan een decennium lang mee door de Lage Landen. En die voorstelling komt nu terug. Terug, maar dan heel anders. Dertien voorstellingen lang. Groter, eigentijdser én: in 't Brabants. Bovendien: vriendelijk geprijsd en met de keuze uit middag- en avondvoorstellingen. En de drie voorstellingen in thuisbasis Asten krijgen als toetje een afterparty!

'MISTERO' is de droom van twee mannen uit Asten, hartje Peel. Hans van Gorp, onderwijsman/troubadour & Piet Snijders, oud-journalist en schrijver. Dat hun theaterproductie er komt is een wondertje op zich. Wie er wilden meedoen, vroegen ze via een persberichtje in het lokale weekblad. In een paar weken tijd hadden ze ruim vijftig enthousiaste amateurtheatermakers om zich heen verzameld. En dat zijn er alleen maar meer geworden. Mensen uit heel zuidoost-Brabant en noord-Limburg. Plus een gedreven regisseur in de persoon van wereldclown Toon Maas!  

De Peellanders hebben hun productie MISTERO, Brabantse volksopera gedoopt omdat hun voorstelling niet als die van toen wordt, maar geënt op die van toen. Daarmee hebben de initiatiefnemers de vrijheid genomen om een geheel nieuwe voorstelling te produceren en de inhoud door te trekken naar het heden. De basis: veertig liedjes/liederen in een gemoedelijke Brabantse sentimental journey. Inhoudelijk gaat het muziektheater over de ploeterende kleine man, die gewapend met vitaliteit en levenslust zijn tegenslagen het hoofd biedt en het leven tot een feest probeert te maken.

Speciaal voor deze productie werd een nieuwe stichting MGM Asten opgericht. Geen onderafdeling van een Amerikaans filmbedrijf, maar de afkorting van Maatschappelijk Geëngageerd Muziektheater.

De voorstelling werd - soms voor meerdere uitvoeringen - geboekt door een achttal theaters. Dat betekent dat in totaal zo'n 5.400 mensen in Oost- en Midden Brabant de MISTERO weer eens kunnen gaan zien!

Mistero, Brabantse volksopera in 't kort
Uitvoeringen: najaar 2015
Idee: Hans van Gorp, Piet Snijders, Toon Maas,
Hoofdrollen: Trudy Schambergen en Hans van Gorp plus een cast van meer dan 40 mensen.
Muzikale begeleiding:  Bart van Asten, Tim van Asten, Karel van Bokhoven, Ton van der Weerden en Toon Kessels.
Muzikale leiding: Carolien van der Hulst
Vormgeving: Dini van Griensven
Tekstbewerking: Piet Snijders e.a.
Regie: Toon Maas
Productieleiding: Addie Smolders
Productie: Stichting MGM Asten (sinds april 2014).
Totale aantal medewerkers: 67
Op de planken: 44 mensen
Achter de schermen: 30 mensen (o.a.dubbelfuncties)

Volledige speellijst:
vr 9 okt 20.00 u. De Klepel * Asten
za 10 okt 20.00 u. De Klepel * Asten
zo 11 okt 14.30 u. De Klepel * Asten (matinee)   
vr 16 okt 20.00 u. Schouwburg Venray
zo 18 okt 4.30 u. Markant Uden (matinee)
zo 18 okt  20.00 u.  Markant Uden            
za 31 okt 20.15 u. De Eendracht Gemert
zo 1 nov 14.30 u. Tiliander Oisterwijk (matinee)
zo 1 nov 20.00 u. Tiliander Oisterwijk  (optie)        
zo 6 dec 20.00 u. De Kattendans Bergeijk             
zo 13 dec 14.30 u. Elckerlyc Hilvarenbeek (matinee)
zo 13 dec  19.30 u. Elckerlyc Hilvarenbeek
do 21 jan '16 20.00 u. Theater Speelhuis Helmond   

* De voorstellingen in Asten krijgen als toetje een afterparty. Vrijdags en zaterdags met pianist/entertainer Erik Goris; zondags met coverband Piskefløde

Meer info: www.misterobrabant.nl
Facebookpagina: Mistero Brabant