Bij de jaarlijkse uitreiking van de BBC Radio 2 Folk Awards werd Rhiannon Giddens Folk Singer Of The Year, The Young’uns werden uitgeroepen tot Best Group en The Unthanks mochten de prijs in ontvangst nemen voor Best Album. Lifetime Achievement Awards waren er voor Joan Armatrading en Norma Waterson, John McCusker kreeg de Good Tradition Award.

In de Royal Albert Hall in Londen werden flink wat prijzen uitgedeeld aan genomineerden, maar er zijn ook een paar categorieën waarin een bijzonder persoon geëerd wordt voor zijn of haar bijdrage aan de Britse folk:

Lifetime Achievement Awards
Singer-songwriter Joan Armatrading is een markante stem in de Britse muziek sinds de jaren ’70. Zij vermengt folk, rock, blues en jazz in nummers als Weakness In Me, Love & Affection, Drop The Pilot en Me Myself I.
 
Het luidste applaus van de avond ging naar de grande dame van de Britse folk, Norma Waterson, die, ondanks het feit dat ze nauwelijks nog reist vanwege problemen met haar gezondheid, persoonlijk een Lifetime Achievement Award in ontvangst kwam nemen. Een staande ovatie was niet meer dan terecht voor wat zij al sinds de vroege jaren ’60 van de vorige eeuw betekend heeft voor de Britse folk en met name het traditionele lied. Met haar krachtige stem leverde ze bijdragen aan The Watersons, Waterson:Carthy en The Gift Band, waarin ze samenwerkt met dochter Eliza Carthy en echtgenoot Martin Carthy.

Good Tradition Award
Dit jaar viert John McCusker zijn 25-jarig jubileum als professioneel muzikant. Een mooi moment om hem de Good Tradition Award toe te kennen voor zijn bijdrage aan  promotie en verspreiding van traditionele muziek in de afgelopen jaren.

Hall Of Fame
Sinds een paar jaar is er een Hall of Fame, waarin eerder al Cecil Sharp en Ewan MacColl werden opgenomen. Dit jaar is dat gezelschap uitgebreid met de legendarische zangeres Sandy Denny (1947-1978), o.a. van Fairport Convention en Fotheringay. Rufus Wainwright bracht een eerbetoon aan haar in de vorm van een uitvoering van haar nummer Who Knows Where The Time Goes. Na afloop van de uitreiking was op BBC Radio 2 nog een programma aan haar leven gewijd, Who Knows Where The Time Goes: The Sandy Denny Story. Hierin is onder meer ook de Nederlandse folkzangeres Linde Nijland te horen. De uitzending is nog ongeveer een maand te beluisteren via deze link: http://www.bbc.co.uk/programmes/b0785bg8.

De volledige lijst van genomineerden (winnaars vetgedrukt):

FOLK SINGER OF THE YEAR
Eliza Carthy
Rhiannon Giddens
Sam Lee
Emily Portman

BEST DUO
Gilmore & Roberts
Phillip Henry & Hannah Martin
Kathryn Roberts & Sean Lakeman
Marry Waterson & David A. Jaycock

BEST GROUP
Leveret
Lynched
Stick In The Wheel
The Young’uns

BEST ALBUM
Damien O’Kane – Areas of High Traffic
Lynched – Cold Old Fire
The Unthanks – Mount The Air
False Lights – Salvor
Show of Hands – The Long Way Home

HORIZON AWARD
Rosie Hood
Sam Kelly
Lynched
The Rheingans Sisters

MUSICIAN OF THE YEAR
Ross Ainslie
Andy Cutting
Richard Thompson
Dan Walsh

BEST ORIGINAL TRACK
The Rheingans Sisters – Mackerel
Marry Waterson & David A. Jaycock – Sing Me Into Your Tune
Rufus & Martha Wainwright – Sweet Thames, Flow Softly
Spiro – The Vapourer

BEST TRADITIONAL TRACK
Sam Lee – Lovely Molly
Ghazalaw – Moliannwn
Stick In The Wheel – Seven Gypsies
The Furrow Collective – The Unquiet Grave

BBC RADIO 2 YOUNG FOLK AWARD
Causeway Trio
Brighde Chaimbeul
Jack Cookson
Benammi Swift

De uitzending op BBC Radio 2 is nog ongeveer een maand terug te beluisteren via deze link: http://www.bbc.co.uk/programmes/b0785b5k.