Van 4 november t/m 4 december is de Ierse folkgroep The Kilkennys in Nederland voor een tour. Harry de Jong had in Denemarken een gesprek met bandleider Dave Cashin, die al verklapt dat de band met een nieuw album bezig is: “We barsten de laatste tijd van nieuwe ideeën en die moet je niet op de plank laten liggen.”

-door Harry de Jong-
Iedereen die een concert van de Ierse folkgroep the Kilkennys heeft meegemaakt, is het er over eens: de band is een sensatie. Het gaat hier namelijk om vier jongemannen die de muziek van hun land vertalen naar een nieuwe generatie zonder de essentie van dit genre geweld aan te doen. In de bewerking van The Kilkennys krijgen klassiekers als Whisky in the Jar en The Wild Rover een totaal nieuw leven.

We zijn constant onderweg over de hele wereld,” vertelt bandleider Dave Cashin in een exclusief interview vanuit Aalborg in Denemarken. “We gunnen onszelf geen rust, want dit is ons leven: we willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met onze muziek.” Niet alleen op het podium, ook in de studio zijn the Kilkennys hyper actief. Ligt er onder de titel The Colour Of Freedom net een kakelvers album in de winkels, op dit moment zijn de muzikanten alweer bezig met een nieuwe plaat. “Die moet begin volgend jaar klaar zijn,” verklapt Cashin. “We barsten de laatste tijd van nieuwe ideeën en die moet je niet op de plank laten liggen.

Naast Dave bestaan the Kilkennys uit gastspeler Mick Martin en vaste leden Robbie Campion en Tommy Mackey. Zoals de naam al zegt zijn de muzikanten geboren en getogen in de Ierse plaats Kilkenny. “Toen we met deze groep van start gingen, waren we meteen heel serieus,” vertelt Cashin. “We wilden zo snel mogelijk ons brood ermee verdienen. Want muziek is altijd onze grote passie geweest en we zouden nooit een of ander baantje in de burgermaatschappij willen hebben.” “En dat is ons tot nu aardig  gelukt,” voegt hij er lachend aan toe. “Ons publiek groeit gestaag over de hele wereld en het lijkt erop dat we steeds meer erkenning krijgen.

De muzikanten startten hun carrière oorspronkelijk onder de naam Uisce Beatha. Tijdens hun tournees rond de wereld ontdekten ze echter al snel dat er meerdere bands onder die naam actief waren. En daarom herdoopten ze zichzelf tot the Kilkennys als eerbetoon aan de streek waar ze opgroeiden. De groep is ontdekt door Dolphin Records, een platenmaatschappij die ook Ierse legendes als Mary Black, Liam Clancy en Dolores Keane onder z’n hoede heeft. Wat dat betreft verkeren de muzikanten op platengebied in goed gezelschap.

De vader van Cashin was folkzanger en dat genre werd Dave dan ook met de paplepel ingegeven. “The Dubliners en the Clancy Brothers zijn altijd lichtende voorbeelden voor mij geweest,” bekent hij. “Die groepen waren heel oorspronkelijk en daarom hebben ze het ook zo lang weten vol te houden. Van bestaande traditionals wisten ze iets heel eigens te maken, waardoor het leek alsof ze alleen eigen nummers speelden. The Kilkennys willen die traditie voortzetten en levend houden. Eigenlijk zijn wij de fakkeldragers van the Dubliners en the Clancy Brothers.”

Peinzend: “Ik hoop dat the Kilkennys er over een halve eeuw ook nog zijn. Dat hangt natuurlijk van een heleboel factoren af, maar aan onze energie en motivatie zal het in ieder geval niet liggen als we het niet redden.

Cashin groeide op met traditionele folk, maar de overige leden hebben achtergronden in andere genres, zoals Amerikaanse rootsmuziek. “We hebben allemaal verschillende muzikale interesses,” aldus het boegbeeld van de groep. “Maar juist daardoor hebben we een geluid weten te creëren waardoor we ons binnen het Ierse folkgenre onderscheiden. Ook wat karakters betreft, verschillen we heel erg. Maar dat zorgt eveneens voor dynamiek. We hebben elkaar in de loop der jaren door en door leren kennen. Daardoor weten we precies wat we aan elkaar hebben.

Aan de ene kant hebben we geluk dat er in Ierland momenteel weinig concurrentie is van folkgroepen. Er zijn nog genoeg oude helden, maar die treden steeds minder vaak op. En er is weinig nieuwe aanwas. Dus hopelijk zijn wij de nieuwe schakel in de lijn van the Clancy Brothers en the Dubliners. We spreken in ieder geval een heel gevarieerd publiek aan. En wat leeftijd betreft is er ook geen limiet. Er komen mensen van negen tot 90 naar onze optredens. Onze muziek is kennelijk een echte familieaangelegenheid geworden.

The kilkennys toeren van 4 november t/m 4 december 2016 in Nederland, tourdata:

4/11 Heerlen Parkstad Limburg Theater
5/11 Leeuwarden Koepeltheater
8/11 Rotterdam Oude Luxor Theater
9/11 Drachten Theater De Lawei
11/11 Middelburg Schouwburg
12/11 Franeker Theater De Koornbeurs
13/11 Zwolle Zwolse Theaters
16/11 Deventer Deventer Schouwburg
17/11 Enschede Muziekcentrum
18/11 Emmeloord Voorhuys Theater
19/11 Nijverdal Zinn Theater
20/11 Sneek Sneek Theatre
22/11 Helmond Theater Speelhuis
23/11 Alkmaar Theater De Vest
24/11 Assen Theater Nieuwe Kolk
25/11 Valkenswaard De Hofnar
26/11 Roermond De Orangerie
27/11 Ulft Cultuurfabriek
28/11 Gouda Goudse Schouwburg
29/11 Gouda Goudse Schouwburg
30/11 Amersfoort Theater De Flint
1/12 Winterswijk Theater De Storm
2/12 Veendam CC van Beresteyn
3/12 Naaldwijk Westland Theater
4/12 Coevorden Theater Hofpoort