Van 7 t/m 22 december is het Ierse koor Anuna weer in ons land om het kerstprogramma Christmas with Anuna uit te voeren in diverse theaters en kerken. Harry de Jong had een interview met muzikaal leider Michael McGlynn en de jonge Nederlandse zangeres Sara Weeda, zij vertelt: “Deze muziek heeft zoveel diepgang, dat raakt me diep.

-door Harry de Jong-
Het uit Dublin afkomstige koor Anuna geldt sinds jaar en dag als Ierlands trots op het gebied van a capella zang. Gekleed in stemmige kostuums brengen de koorleden een repertoire dat varieert van middeleeuwse kerkgezangen tot hedendaagse in popmuziek gewortelde eigen composities van Michael McGlynn, muzikaal leider van het koor. En daarbij staan ze allerminst als houten klazen op een podium, want de leden schromen niet de zaal in te lopen om vanuit alle hoeken hun bassen, baritons, aria’s en alten over de hoofden van het publiek uit te strooien. Vaak met een brandende kaars in de hand. 

Anuna, foto Jasper van Gheluwe
Anuna, foto Jasper van Gheluwe

Anuna werd 29 jaar geleden opgericht om oude Ierse muziek te promoten en te documenteren. “Maar we hebben sindsdien een enorme ontwikkeling doorgemaakt en die gaat nog steeds door,” vertelt McGlynn. “Ik zou Anuna op dit moment zelfs geen koor meer willen noemen, maar een band. Een rockband. Ik sta als dirigent en muzikaal leider niet vóór de koorleden, maar tussen hen in. En we proberen zo organisch mogelijk te klinken, daarom gebruiken we geen enkele microfoon. Alles aan Anuna is natuurlijk. Ook hoe we als leden met elkaar omgaan. We zijn allemaal gelijk en dat klink door in de muziek. Dat maakt ons anders dan de meeste koren. Bij ons is het één voor allen en allen voor één.” 

Daar kan de 22-jarige Sara Weeda uit Overschie over meepraten. Ze maakt namelijk als enige Nederlandse deel uit van Anuna. De studente aan het Rotterdamse conservatorium geniet met volle teugen van de optredens. “Een vriendin wees me een paar jaar geleden op het bestaan van dit bijzondere koor,” vertelt ze. “Ik ben toen hun YouTube filmpjes gaan bekijken en vond ze ronduit briljant. Ik was binnen de kortste keren helemaal in de ban van die bijzondere zangpartijen en sloot me twee dagen op mijn kamer op om al hun clips te bestuderen en te ontleden. Wat mij er zo in aansprak? De muziek is zo puur en heeft zoveel diepgang, dat raakt me diep.

Sara Weeda
Sara Weeda

Sara wilde dolgraag meer leren over de muziek van  Anuna. Toen Michael McGlynn voor een koorworkshop Papendrecht aandeed, was ze er dan ook als de kippen bij om zich op te geven. “Ik vertelde Michael hoe ik me verdiept had in zijn muziek en hij liet doorschemeren dat ik best een keer auditie mocht doen.” Op het moment dat het complete koor voor een kerkconcert naar Vlissingen kwam, was Sara er helemaal klaar voor. “Eigenlijk was het een hele informele auditie,” zegt de zangeres achteraf. “Michael nam me even apart en liet me een kerstliedje zingen. En dat was dat. Ik hoorde een paar weken niets, maar toen belde hij me op en nodigde me uit om naar Dublin te komen om mee te doen aan een concert.

Sara nam die invitatie zonder aarzelen aan en het werd een onvergetelijke ervaring. “Toen ik daar in mijn cape met een brandende kaars in mijn hand tussen de andere koorleden stond, dacht ik: wanneer doet iemand het licht aan en zegt dat dit een grap is?” Maar het was geen grap en sindsdien is Sara op pad met Anuna. “De andere leden gaven me vanaf het begin het gevoel dat ik er bij hoorde, ik was dan ook direct helemaal op mijn plaats in het koor. Helaas heb ik de tournees door China en Japan niet meegemaakt, ik zat in die periode net met tentamens op het conservatorium. Want mijn studie wil ik niet opgeven.

Hoe ik mijn toekomst zie?” Daar hoeft Sara niet lang over na te denken. Lachend: “Mijn leven zal altijd in het teken van muziek staan. Ik ben al muziekdocente, maar ik schrijf ook liedjes en die wil ik graag aan de wereld laten horen. Daarnaast wil ik in Anuna blijven zingen, want Michael heeft me geleerd als koorlid het beste in mezelf naar boven te halen.

Michael is blij met zangeressen als Sara. “Ik ben altijd op zoek naar mensen als zij die zich voor meer dan honderd procent voor Anuna willen inzetten en samen met mij het idee hebben dat ze iets heel speciaals neerzetten,” glimlacht hij.

Tourdata Christmas with Anuna, december 2016:

woensdag 7 december De Storm Winterswijk
donderdag 8 december St Jacobskerk Vlissingen
vrijdag 9 december RK kerk Goor
zaterdag 10 december Hanzehof Zutphen
zondag 11 december Orpheus Apeldoorn
dinsdag 13 december De Meerse Hoofddorp
woensdag 14 december Vredenburg Utrecht
donderdag 15 december De Lawei Drachten
vrijdag 16 december Grote kerk Wageningen
zaterdag 17 december De Polfermolen Valkenburg aan de Geul
zondag 18 december Theater de Willem Papendrecht
dinsdag 20 december De Nieuwe Kolk Assen
woensdag 21 december Muziekgebouw Eindhoven
donderdag 22 december Castellum Alphen ad Rijn