Maandagavond 28 mei werd voor de allereerste keer de Ad Van Meurs Prijs voor het Mooiste Liedje uitgereikt tijdens SiSo City (een jaarlijks terugkerende avond vol regionale singer-songwriters) in de reeks Ad van Meurs presenteert...) bij Meneer Frits in Eindhoven. Er waren twee winnaars: de vakjury koos Repeat After Me van Ruud Fieten, het publiek stemde voor Little Bird van Etan Huijs.

Ter ere van de afgelopen jaar overleden Brabantse muzikant Ad van Meurs is een nieuwe stimuleringsprijs voor jonge singer-songwriters in het leven geroepen: de Ad van Meurs Prijs voor het Mooiste Liedje. Hiervoor zijn het Muziekgebouw, waarvoor Van Meurs jarenlang de reeks Ad van Meurs presenteert... samenstelde, en café De Rozenknop in Eindhoven, waar jong talent maandelijks een podium krijgt tijdens Aidan's Songwriter Night, een initiatief van Diederik van den Brandt (die als muzikant door het leven gaat onder de naam Aidan) een samenwerkingsverband aangegaan. De deelnemers van het afgelopen seizoen van Aidan's Songwriter Night mochten elk een liedje insturen. De uitreiking van de eerste Ad van Meurs prijzen vond afgelopen maandag plaats tijdens SiSo City.

Een vakjury bestaande uit Ankie Keultjes, Marieke Meischke, Eric van de Lest, Martijn Kuijten en Diederik van den Brandt boog zich over tal van liedjes en uiteindelijk is Ruud Fieten met Repeat After Me daaruit als winnaar van de eerste Ad van Meurs Prijs gekomen. Fieten is een jonge singer-songwriter uit Meppel, waarvan de eerste ep, In Orbit, in 2015 verscheen. Met zijn warme intrigerende stem zingt hij pakkende folkliedjes, zichzelf begeleidend op gitaar. Hij deed mee aan het programma de Beste Singer-Songwriter van Nederland en speelde o.a. op Eurosonic en in de Popronde. Naast een beeld, gemaakt door Peter van Elderen, wint hij ook een stel shows in Brabant waaronder het Naked Song Festival en een optreden in De Rozenknop in Eindhoven.

Ruud Fieten met de Ad van Meursprijs, foto Ronald Rietman
Ruud Fieten met de Ad van Meursprijs, foto Ronald Rietman

Er werd ook een publieksprijs uitgereikt, er waren zo'n 750 stemmen uitgebracht via de website van Aidan & the Wild, als winnaar kwam daar Etan Huijs uit de bus, met het liedje Little Bird. Huijs is een muzikant in hart en nieren. Zijn album The Battle Of Everything leverde hem maar liefst 128 optredens op én airplay op Radio 2. Zomer 2018 verschijnt zijn nieuwe album The Secret Us. Little Bird is zijn nieuwe single.

Natuurlijk lieten beide winnaars op deze avond aansluitend aan de uitreiking horen waarom ze deze prijs gewonnen hebben.

Wil je (een deel van) de kanshebbers voor de Ad van Meurs Prijs van volgend jaar zien, dan kun je naar de maandelijkse Aidan's Songwriter Night in de Rozenknop in Eindhoven, de eerstvolgende is op donderdag 31 mei 2018. Zie ook: https://www.rozenknopje.nl.

De reeks Ad van Meurs presenteert... gaat komend seizoen verder onder de naam De Maandag van Van Meurs, kaarten kunnen al besteld worden via de site en kassa van het Muziekgebouw in Eindhoven. Zie: https://www.muziekgebouweindhoven.nl.