De Zweedse groep Garmarna was op twee edities van Folkwoods te gast, de eerste in 2000 en vijf jaar later overtuigden ze opnieuw. Inmiddels is de band al zo'n 27 jaar bezig en zijn ze begonnen met een Kickstarter project om hun nieuwe album te financieren. Ze hebben nog tot 30 juni 2018 om het streefbedrag te halen, donateurs zijn van harte welkom.

Garmarna werd opgericht in 1990 en vertrok vanuit de traditie, maar zocht ook de vernieuwing op door samples en andere effecten toe te voegen aan hun muziek. Daarmee vielen ze al snel in de prijzen in eigen land, en ook internationaal werden de albums goed ontvangen.
Maar ook live was Garmarna graag gezien op festivals, zoals op Folkwoods in Eindhoven. In 2005 schreef het Eindhovens Dagblad over "zinderende moderne Scandinavische trollenfolk", op Folkforum stond te lezen: "voor goede Scandinavische Folk moet je toch echt bij Garmarna zijn." De Zweedse band was een van de hoogtepunten van Folkwoods, zowel dat jaar als op de eerste editie in 2000.
Vervolgens bleef het een aantal jaren stil rond de groep, al bleven de diverse leden wel actief in andere projecten. In 2016 verscheen dan toch hun zesde album, met de toepasselijke titel 6, waarmee ze ook een nieuw begin van de band wilden inluiden. En de bedoeling is om in 2019 hun zevende uit te brengen, maar daar is hulp bij nodig van het publiek.

Op Kickstarter (https://www.kickstarter.com/projects/garmarna/garmarna-10-songs-2019) vind je hun plannen voor 10 nieuwe liedjes, zelf zeggen ze: "We are aiming for 10 mind-blowing tracks. Most of the lyrics are traditional, from Sweden and from the Swedish speaking parts of Estonia. Musically, as always, we'll mix traditional with original material."

Wil je meedoen, beslis dan snel, het streefbedrag moet gehaald worden voor 30 juni 2018 (nu nog 5 dagen).