Dit weekeinde heeft Laïs bekend gemaakt dat Annelies Brosens uit de Belgische folkgroep is gestapt. Zangeressen Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix hebben laten weten nu als tweetal verder te willen gaan.

"Na 25 jaar verlaat ik Laïs en neem afscheid van de 3-stemmige samenzang." Zo begint de brief waarmee Annelies Brosens haar keuze om uit Laïs te vertrekken toelicht. Op haar 40ste en na 25 jaar deel te hebben uitgemaakt van Laïs wil ze zelf haar weg kunnen kiezen, maar "Ik blijf zingen, dat kan ik toch niet laten", zo schrijft ze.

Brosens was vanaf het ontstaan van de groep lid van Laïs, samen met Jorunn Bauweraerts en Soetkin Collier, die in 1996 vervangen werd door Nathalie Delcroix. Bauweraerts en Delcroix wensen op Facebook hun medezangeres veel geluk in haar nieuwe ondernemingen en zichzelf ook: "Want met veel goesting blijven wij met ons twee verder zingen over warme garnalen, pottekes en pannekes, nachtelijke kwelgeesten en tragische ballades."

Na het ontstaan van Laïs op de folkstage in Gooik ging het snel met de meerstemmige zang van drie tienermeisjes uit Kalmthout. Al snel stonden ze op het grote Dranouter festival en braken ze door met hun middeleeuwse liederen in een lekker folkrocksausje, zelfs in de mainstream muziekwereld. Hits waren er met met o.a. 't Smidje, Rinaldo, Le Renard Et La Bellette en Dorothea. Het bracht de dames roem en ze reisden de wereld over, ze stonden hier zelfs op festivals als Pinkpop en Lowlands, maar de laatste jaren waren er vooral kerkconcerten met winterliederen. In 2019 vierden ze hun 25-jarig jubileum met een tour, waarmee ze ook weer eens Nederland aandeden. Een zeldzaam mooi concert werd het in het Muziekgebouw in Eindhoven (zie het verslag hier).

Laïs in Eindhoven (Annelies in het midden), foto Ronald Rietman
Laïs in Eindhoven (Annelies in het midden), foto Ronald Rietman


Of er een nieuwe zangeres voor Laïs wordt aangetrokken is nog niet bekend, voorlopig zullen Jorunn en Nathalie in elk geval als duo verdergaan.