De allereerste winnaars van de Flanders Folk Awards zijn bekend! Het was geen gemakkelijk opdracht voor de jury, bestaande uit Kurt Overbergh (AB), Marc Vandemoortele (Klara, Merodefestival), Daï-Linh Nguyên (Recyclart), Wim Wabbes (Handelsbeurs), Lobke Aelbrecht (JazzLab), Dirk Van der Speeten (Muziekclub ‘t Ey) en Steven Reynaert (Dranouter Centrum). Zij kozen voor Bipolar Bows, Tom Theuns & Aurélie Dorzée en het album August van Trio Dhoore, die hun prijs in een online editie in ontvangst mochten nemen.

België barst van het talent! Iedere genomineerde band is een voorbeeld van hoe rijk, kwaliteitsvol en divers het Vlaamse folk landschap is. Toch moest er iemand met de titel gaan lopen... Drie bands om precies te zijn.

De prijs voor Beloftevolle Band gaat naar Bipolar Bows. Dit strijkers duo opereert op de breuklijn van traditionele muziek, klassiek en jazz. Ze kregen de geldprijs uit handen van Minister-President Jan Jambon namens de Vlaamse Regering. Daarnaast wint het tweetal een jaar lange trajectontwikkeling op maat aangeboden door VI.BE, aanspreekpunt voor de muzieksector en muzikanten. Andere genomineerden in deze categorie waren Airboxes, Antanjula en Cardboard Cabin.

Beloftevolle Band: Bipolar Bows
Beloftevolle Band: Bipolar Bows

De prijs voor Beste Live Band gaat ook naar een duo. Tom Theuns en Aurélie Dorzée staan al vele jaren op gerenommeerde binnen- en buitenlandse podia. Hun live show is een mix van bizarre instrumenten, humor, straffe stemmen en aanstekelijk speelplezier. Dit zorgde voor de overwinning. Ze laten daarbij Spilar, Wör en Flairck achter zich. Tom en Aurélie gaan naar huis met een geldprijs aangeboden door Playright+.

Beste Live Band: Tom Theuns & Aurélie Dorzée
Beste Live Band: Tom Theuns & Aurélie Dorzée

Sabam for Culture ten slotte bekroonde August (Trad Records) van Trio Dhoore als Beste Plaat van het afgelopen jaar. De band bestaat uit de drie broers Dhoore die instrumentale trad brengen op een virtuoze en frisse manier. De winnende plaat, August scheerde internationaal al hoge toppen en de drie broers toeren dan ook over de hele wereld. Airboxes, Duo De Schepper – Sanczuk en Spilar hadden ook deze nominatie op zak.

Beste Album: August van Trio Dhoore, in ontvangst genomen door Ward Dhoore
Beste Album: August van Trio Dhoore, in ontvangst genomen door Ward Dhoore

De corona proof captatie van de show gebeurde op 11 februari in de Handelsbeurs te Gent tijdens de Week van de Belgische Muziek. Presentatie was in handen van VRT gezicht Sien Wynants. Naast de drie winnende bands, zorgden ook Spilar en Airboxes voor een fijn muzikaal intermezzo.

De uitreiking was te volgen via Facebook en Youtube.