De winnaars van de Flanders Folk Awards 2022 zijn bekend! Zojuist heeft de uitreiking online plaatsgevonden vanwege de coronamaatregelen die een grote liveshow onmogelijk maakten. In het magazijn van Festival Dranouter zijn twee onderscheidingen uitgereikt: Sara Salvérius mocht voor Equinox de prijs voor Beste Album in ontvangst nemen en in de categorie Beste Live Band gaat de prijs naar het Belgisch-Faeröerse duo Raske Drenge.

Het was net als bij de voorgaande editie geen gemakkelijk opdracht voor de jury, dit keer bestaande uit Kurt Overbergh (Artistiek Directeur AB), Lobke Aelbrecht (JazzLab, Kunstenpunt), Wim Wabbes (Artistiek directeur Handelsbeurs), Sien Wynants (VRT), Marc Vandemoortele (Klara, Merodefestival), Bavo Vanden Broeck (Festival Dranouter), Lua Huyghebaert (Brosella Festival), Dirk Van der Speeten (Muziekclub ‘t Ey), Steven Reynaert (Muziekcentrum Dranouter), Koen Dhondt (Frisse Folk) & Marc Reusen (Folkfestival Ham).

België barst van het talent! Iedere genomineerde band is een voorbeeld van hoe rijk, kwaliteitsvol en divers het Vlaamse folk landschap is. Toch moest er iemand met de titel gaan lopen...

De prijs voor Beste Live Band gaat naar Raske Drenge. Twee jonge wolven met een gemeenschappelijke passie voor Scandinavische folkmuziek. Raske Drenge brengt nieuwe Noord- Atlantische folk met een punk attitude. Dit jonge viool- en gitaarduo stelt hun debuutalbum voor waarbij ze oude Faeröerse Kvæði (ballades), Noorse, Ierse en Amerikaanse traditionele muziek combineren met een unieke bombshell van transatlantische muziekstijlen als resultaat!

Beste Live Band: Raske Drenge
Beste Live Band: Raske Drenge

De andere genomineerde groepen in deze categorie zijn Naragonia en Spilar. Raske Drenge gaat naar huis met een geldprijs aangeboden door Playright+.

Sabam for Culture bekroonde Equinox van Sara Salvérius als Beste Plaat van het afgelopen jaar. In 2018 debuteerde zij met Trapped in Sight. Een emotionele soloplaat met muziek voor accordeon die ze maakte na het afscheid van haar zus in 2017. In 2020 volgde Equinox, een tweede solo-cd met eigen muziek. In dit vervolg laat ze horen hoe verdriet en gemis een plaats heeft gekregen in haar leven, zonder dat het allesoverheersend is. Tijdens de equinox, op twee momenten per jaar, zijn de dag en de nacht overal ter wereld even lang. Voor Sara is dat een mooie overgang van een droevige periode naar een tijd waar er meer licht is.

Beste Album: Sara Salvérius
Beste Album: Sara Salvérius

De andere genomineerde groepen in deze categorie zijn Madou met Is er iets? (Belvedere Records) en Naragonia met The Guesthouse Sessions (Trad Records).

De corona proof captatie van de show gebeurde in het magazijn van Festival Dranouter tijdens de Week van de Belgische Muziek. De presentatie was in handen van Tinneke Van Ransbeeck.

Zie ook: www.flandersfolknetwork.be en www.facebook.com/flandersfolknetwork

Flanders Folk Network is een initiatief van Dranouter Festival, Dranouter Centrum, Merodefestival, Muziekclub ‘t Ey, Muziekmozaïek, Studio Trad, Trad Records & VI.BE. Met de steun van Playright+ en Sabam For Culture.