Op 1 maart 2022 bereikte Folkforum een mijlpaal, namelijk de publicatie van het 15000ste artikel. En deze maand hebben we nog meer te vieren, want 20 jaar geleden werd het allereerste artikel op de site geplaatst. Dus hebben we plannen, te beginnen met een interview met oprichter Henk in de column Achter de muziek aan en op 24 april een optreden van David Munnelly & Ies Muller in De Rozenknop in onze thuisbasis Eindhoven. 

Op 15 maart 2002 werden er artikelen geplaatst op Folkforum over cd's van The Watchman & The Very Girls en Wè-nun Henk, een concert van Liam O'Flynn dat plaatsvond op 2 maart 2002, het Lynx festival en La Tentation in België. Die zetten gelijk de toon voor de toekomst: folk, roots, singer-songwriters, cd's, concerten en festivals die interressant kunnen zijn voor het publiek in Nederland en België.

De website werd opgericht door Henk, die al snel hulp kreeg van zwager Paul en muziekmaat Assie Aukes (die overigens nog steeds actief is voor de site, waarvoor dank!). Vanaf 2004 nam Bert Spin de taken van webtechnicus en -designer voor zijn rekening (nogmaals dank!) en gingen Ronald Rietman en ondergetekende deel uitmaken van de redactie. Toen Henk zich terugtrok vier jaar later hebben de laatste twee het stokje van hem overgenomen. De nadruk kwam wat meer op concerten en festivals in Nederland te liggen, maar natuurlijk proberen we nog steeds veel aandacht te besteden aan al het fraais dat bij onze zuiderburen georganiseerd wordt. De afgelopen twee jaar stond Folkforum op een laag pitje, door de pandemie mochten er nauwelijks optredens plaatsvinden, al zijn er inmiddels weer volop plannen voor live muziek en komen er zoveel nieuwe albums binnen dat we nog jaren vooruit kunnen.

Maar eerst is er het 20-jarig bestaan van Folkforum. Om dat te vieren staat er een interview op stapel met Henk, dat in de ook door hem begonnen column Achter de muziek aan zal verschijnen. Met hem hebben we het over zijn muzikale achtergrond en voorkeuren en natuurlijk over het begin van Folkforum. 

En dan willen we dit heuglijke feit ook graag met publiek delen in de vorm van een concert. Op 24 april zal het virtuoze Iers-Nederlandse duo Muller & Munnelly te gast zijn in de Ad van Meurszaal van café 't Rozenknopje in Eindhoven. Het duo werd gevormd door hun gezamenlijke liefde voor het presenteren van diep gewortelde muziek in hun eigen iconische stijl. Zowel Ies (diverse Bretonse fluiten) als David (diatonische accordeon) kwamen op heel jonge leeftijd in aanraking met folkmuziek, maar vanuit verschillende achtergronden. Terwijl Ies veel verschillende stijlen te horen kreeg en op zoek ging naar de roots, kwam David ironisch genoeg precies van de andere kant. Hij begon bij de wortel van de traditie om zich daarna steeds breder te ontwikkelen. Beide heren gaven enkele jaren geleden een inkijkje in hun muzikale achtergrond in deel 89 van Achter de muziek aan. Tickets (à €10,79 plus kosten iDeal of credit card) voor dat optreden zijn al te bestellen via https://shop.ikbenaanwezig.nl.

We zijn nog aan het broeden op meer plannen (een folkbal is ook leuk toch?), daarover later meer, eerst willen we nog wat mensen bedanken.

Naast de hiervoor al genoemde Henk, Paul, Assie, Bert en Ronald wil ik graag Patrick, Arianne en Sjak bedanken voor hun recensies en verslagen en verder iedereen die ooit een stukje heeft ingestuurd, foto's bijgedragen of ons geattendeerd op mooie concerten of ander nieuws waarmee Folkforum de lezers van dienst heeft kunnen zijn. Jullie bijdragen en reacties blijven natuurlijk van harte welkom op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tenslotte rest nog een heel groot bedankje en dat is aan al die geweldige, prachtige, fijne, liefdevolle en enthousiaste mensen die hun hart en ziel leggen in folk en aanverwante muziek: muzikanten, concert- en festivalorganisatoren en hun vrijwilligers, maar ook de technici en platenmaatschappijtjes betrokken bij het maken van een album. Zonder jullie zou Folkforum niet kunnen bestaan.

Wij zien jullie graag bij het optreden van Muller & Munnelly in Eindhoven of later in het jaar bij een andere gelegenheid. 

Tot zover artikel 15001, over tot de orde van de dag, muziek luisteren, schrijven, foto's uitzoeken, berichten publiceren en weer naar muziek luisteren, geen concert vanavond, maar er is genoeg te doen! 

Mirjam Adriaans