Op 26 april 2022 wordt in Haarlem het boek Troubadour – De Waag in Haarlem als muziekpodium van Peter Bruyn gepresenteerd. Het boek bevat het verhaal van de oudste folkclub in Nederland, opgericht in 1962. De folkmuziek beleeft op dat moment in het Verenigd Koninkrijk en Amerika een nieuwe bloeiperiode. Met een duwtje in de rug van Pete Seeger komen talloze internationale topartiesten naar de eeuwenoude Haarlemse taveerne, o.a. Simon & Garfunkel, Joan BaezTom Paxton en zelfs bijna Bob Dylan, naast Nederlandse grootheden als Boudewijn de Groot, Astrid Nijgh en Neerlands Hoop.

Simon & Garfunkel, Pete Seeger, Joan Baez, Tom Paxton, allemaal stonden ze in de Waagtaveerne aan het Spaarne in Haarlem. Net als Boudewijn de Groot, Astrid Nijgh, Neerlands Hoop In Bange Dagen en talloze anderen. En Bob Dylan? Er was al een datum voor hem vrijgehouden. Maar hij werd plotseling wereldberoemd, dus dat ging niet door.

Troubadour vertelt het verhaal van de oudste en meest legendarische folkclub van Nederland, in 1962 begonnen door Cobi Schreijer. Haar doel is om het volkslied levend te houden. In de vroege jaren zestig beleeft de folkmuziek in het Verenigd Koninkrijk en Amerika een nieuwe bloeiperiode. Met een duwtje in de rug van Pete Seeger komen talloze internationale topartiesten naar de eeuwenoude taveerne. In De Waag gaat de folk een eigenzinnige symbiose aan met typisch Nederlandse kleinkunst en geëngageerd chanson.

In de éénentwintigste eeuw zijn er nog altijd concerten in De Waag. Tientallen internationale artiesten per jaar. ‘Folkies’ zijn echter ‘singer-songwriters’ geworden. Ook daarover gaat het in Troubadour. Het boek geeft een analyse van de ontwikkeling van een genre van ‘protestlied’ naar ‘persoonlijke ontboezeming’. Hoe een ‘generatie’ plaats maakte voor het ‘individu’. Hoe een hoofdstroming in de muziek langzaam maar onvermijdelijk een ‘niche’ werd. Maar hoe hij vandaag de dag ook genoemd wordt, hij is er nog altijd. Of zij natuurlijk. Zich immer plooiend naar de tijdgeest. De troubadour. 

Over de schrijver:
Peter Bruyn (1955) is muziekjournalist voor diverse dagbladen en muziek-tijdschriften. Hij schreef diverse boeken over de muzikale geschiedenis van Haarlem. Daarnaast verscheen van hem in 2017 De plaat die rock volwassen maakte, over het debuutalbum van The Velvet Underground, in 2021 gevolgd door De zeven levens van Oscar Benton, een biografie van blueszanger en one-hit-wonder Oscar Benton.

Op dinsdag 26 april 2022 vindt vanaf 20.00 uur in De Waag, Damstraat hoek Spaarne in Haarlem de vrij toegankelijke boekpresentatie plaats. Met live muziek, uiteraard.

Peter Bruyn - Troubadour – De Waag in Haarlem als muziekpodium
Peter Bruyn - Troubadour – De Waag in Haarlem als muziekpodium


Peter Bruyn, Troubadour. De Waag in Haarlem als muziekpodium telt 208 pagina’s en bevat ruim 260 illustraties. Uitgeverij Loutje, Haarlem. ISBN 9789491936364. Prijs € 22,50. Te bestellen via de boekhandel.