Op 31 januari 2023 worden de Flanders Folk Awards uitgereikt in de Ancienne Belgique in Brussel. Dit keer worden er drie prijzen vergeven, Beste Album, Beste Live Band en Beste Nieuwkomer. Genomineerd zijn o.a. MANdolinMAN & Ansatz der Maschine, Marvara (dat maar liefst twee nominaties in de wacht sleepte), Naragonia en Broes. Optredens zijn er dan van die laatste twee bands en van Hot Griselda.

Derde keer, goede keer! Na twee online edities, kunnen de Flanders Folk Awards eindelijk live uitgereikt worden! Kom te weten welke bands naar huis gaan met de awards voor beste plaat, beste live band en belofte van het afgelopen jaar.

Uiteraard geen award-uitreiking zonder live muziek. Op het programma staan Broes, Naragonia en Hot Griselda. Drie topbands die internationaal toeren en tot de fine fleur van de hedendaagse Vlaamse folk scene behoren.

Naragonia
Naragonia brengt eigenzinnige folk met een verfijnde, stevige energie. Het duo van Pascale Rubens & Toon Van Mierlo ontstond spontaan in de zomer van 2003 op het Andanças festival in Portugal. Twintig jaar later krijgt Naragonia met 8 (door de pers zeer warm onthaalde) albums, respect in binnen-en buitenland. Ze inspireren talrijke andere muzikanten en veel van hun nummers worden gespeeld door groepen uit binnen- en buitenland, van Portugal tot in Rusland, van Zweden tot de Verenigde Staten.

Broes
Broes is een kwintet dat staat voor ijzersterke virtuositeit, afwisselende arrangementen en straf samenspel. Dat is ook duidelijk te horen op hun nieuw album ‘Botanist’ dat bestaat uit eigen composities die zeer divers zijn, maar door hun specifieke sound toch onmiskenbaar één geheel vormen. De muzikanten van Broes geven met hun nieuw repertoire vol flarden van onder andere Arabische, Ierse, Franse, Balkan en Afrikaanse invloeden een unieke inkijk in hun muzikale ziel.

Hot Griselda
Hot Griselda is de internationale samenwerking tussen Belgische folk-vernieuwers Jeroen Geerinck & Toon Van Mierlo en Nederlandse topmuzikanten Kaspar Laval & Stijn van Beek. Het kraakheldere bouzouki spel van Kaspar gecombineerd met de diepe gitaar- en bodhran grooves van Jeroen vormen de ritmische ruggengraat van de krachtige sound van Hot Griselda. Over dit massieve fundament plaatsen Stijn en Toon een wervelwind aan melodieën. Het is een gegarandeerd feest dat het midden houdt tussen een stomende folk sessie en een full-on rockshow. Eén ding is zeker: de muziek van Hot Griselda zal je verwarmen!

De genomineerden van de Flanders Folk Awards 2023 op een rijtje:

BESTE ALBUM
Loogaroo  - Nautilus (Trad Records)
MANdolinMAN & Ansatz Der Maschine - Houtekiet (Trad Records)
Tom Theuns & Wouter Vandenabeele - Chansons pour les oiseaux qui ne savent pas voler (homerecords.be)

BESTE LIVE BAND
Broes 
Naragonia
Marvara 

BESTE NIEUWKOMER 
Cardboard Cabin
H.A.R.A.L.D.
Marvara 

Dinsdag 31 januari 2023, Uitreiking Flanders Folk Awards in Ancienne Belgique in Brussel (B).
Deuren open om 19:00 uur, entree €15,-
Kaarten zijn te koop via de website van Ancienne Belgique.

Meer info over de voorgaande edities van de Flanders Folk Awards en het organiserende Flanders Folk Network vind je op: https://www.flandersfolknetwork.be