Gisteren werden de winnaars van de derde Flanders Folk Awards bekend gemaakt, in een volle AB Club in Brussel. Het was geen gemakkelijke opdracht voor de jury van muziekprofessionals binnen en buiten de folk. België barst van het talent! Elke genomineerde band is een voorbeeld van hoe rijk, kwaliteitsvol en divers het Vlaamse folk landschap is. Toch moest er iemand met de titel gaan lopen. Drie bands om precies te zijn: Broes (Beste Live Band), MANdolinMAN ft Ansatz der Maschine (Beste Album) en Marvara (Beloftevolle Band).

De prijs voor Beloftevolle Band gaat naar Marvara. Deze band rond toptalent en musette speelster Marieke Van Ransbeeck, speelde in korte tijd een stevige internationale live reputatie bij elkaar. De band is samengesteld met top muzikanten uit Vlaanderen en Scandinavië. Haar geluid is sterk beïnvloed door Nordic Trad. Dit voorjaar trekt Marvara op toer naar een hele reeks cultuurhuizen en dit samen met FFA winnaars 2022 Raske Drenge. 

Uit het jury rapport: Bloemenkronen, kleurexplosies en opzwepende muziek. Marvara maakt elk concert een echte party. Jonge band met een open en internationaal geluid, die elk publiek kan meekrijgen. Van café tot festivaltent, ze vallen als een blok voor Marieke en haar bende.

Marvara
Marvara

Marvara krijgt een geldprijs uitgereikt door Flanders Folk Network. Daarnaast winnen deze muzikale geesten een jaar lang trajectontwikkeling op maat aangeboden door VI.BE. Bijkomend biedt Muziekcentrum Dranouter een driedaagse residentie aan waar ze binnen de muren kunnen werken aan nieuwe muziek en live show.

Andere genomineerden in deze categorie waren H.A.R.A.L.D en Cardboard Cabin

De prijs voor Beste Live Band gaat naar Broes. Hoewel nog jong te noemen, speelt dit quintet al meer dan een decennium op gerenommeerde binnen- en buitenlandse podia. Het muzikale DNA van de groep wordt gekenmerkt door quasi uitsluitend eigen composities die geworteld zijn in de traditionele muziek, maar doorspekt met elementen uit gipsy jazz, balkan, latin en andere wereldmuziekinvloeden. Dansbare en energieke instrumentale feelgoodmuziek met ruimte voor improvisaties.

Wat vond de jury van Broes? De speelvreugde spat van het podium en hun sound is heel virtuoos en toegankelijk tegelijkertijd. Leuk te zien dat vijf rasmuzikanten na zoveel jaren samen spelen ons nog telkens verrassen. Hun samenspel is sprankelend en ze laten elkaar de ruimte om te improviseren. 

Broes
Broes

Ze laten daarbij de andere genomineerden Marvara en Naragonia achter zich. Broes gaat naar huis met een geldprijs aangeboden door Playright+. Bovendien krijgt de band een spot op de affiches van Gooikoorts en Festival Dranouter.

Sabam for Culture reikte de prijs uit aan Houtekiet (Trad Records) van MANdolinMAN & Ansatz der Maschine als Beste Album van het afgelopen jaar. Op de plaat gaat MANdolinMAN samen met elektronicawizard Mathijs Bertel aan de slag met de literaire klassieker van Gerard Walschap.

De jury was lovend over dit project. Straf hoe deze band literair erfgoed, traditionele muziek en elektronica samenbrengt tot een sfeervolle en gelaagde plaat. De "analoge mandolines" matchen perfect met het licht elektronische tapijtje dat Ansatz voor deze productie legt. Subtiel, donker en melodieus.

MANdolinMAN ft. Ansatz der Maschine
MANdolinMAN ft. Ansatz der Maschine

MANdolinMAN ontvangt ook een geldprijs. En daarnaast koopt Muziekclub 't Ey vijftig exemplaren om het album te promoten. Wouter Vandenabeele & Tom Theuns met Chansons pour les oiseaux qui ne savent pas voler en Loogaroo met Nautilus hadden ook een nominatie voor beste album op zak.

Elke winnaar wordt door middel van een presentatie-video op internationale showcase events gepromoot door VI.BE.

De uitreiking van de Flanders Folk Awards gebeurde voor de eerste keer live na twee online corona edities. Dit tijdens de Week van de Belgische Muziek in een goed gevulde AB Club. Naast de prijsuitreiking waren concerten van Hot Griselda, de genomineerde band Naragonia en Beste Live winnaar Broes. De presentatie was in handen van Sien Wynants.

Binnenkort komt er beeldmateriaal online van deze prachtige avond, hou de socials van Flanders Folk Network zeker in de gaten!

Links:
Website
Facebook
Youtube
Instagram